Nemzetközi

Izrael megtámadott egy fejlett iráni légvédelmi rendszert Szíriában

Izrael egy fejlett iráni légvédelmi rakétarendszert lőtt hallgatólagos amerikai támogatással a múlt héten Szíriában - jelentette szerdán a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet az amerikai The Wall Street Journal cikkére hivatkozva.

A légitámadás a frissen Szíriába telepített iráni légvédelmi rakétákat célozta, hogy azokkal ne lehessen megakadályozni a jövőben azokat az izraeli katonai csapásokat, amelyeket a Hezbollah síita milíciához Libanonba küldött iráni fegyverszállítmányok ellen intéznek.

Izrael az elmúlt években számos alkalommal hajtott végre légitámadásokat ilyen fegyverszállítmányok ellen, s Avigdor Liberman védelmi miniszter néhány napja hangsúlyozta, hogy a jövőben is fellép hasonló esetekben, ha szükségesnek látja.

A T-4 nevű légibázis ellen múlt hétfőn végrehajtott rakétatámadás előtt Jeruzsálem egyeztetett Washingtonnal, s a hírszerzők szolgáltatta információkon alapuló cikk szerint Donald Trump amerikai elnök kormányzata együttműködik Izraellel abban, hogy aláássa Teherán befolyását a Közel-Keleten.

A Szíria középső részén, Homsz város mellett található T-4 légibázis stratégiai helyen épült - gázmezők mellett -, s többször is gazdát cserélt a 2011 óta tartó szíriai polgárháború alatt.

A támaszpont elleni meglepetésszerű csapást eleinte az Egyesült Államoknak tulajdonították, de Washington egyértelműen tagadta, mire Irán, Szíria és Oroszország egységesen Izraelt vádolta a végrehajtásával. Jeruzsálem nem ismerte el, de nem is cáfolta a szerepét a támadásban.

Az akcióban a szíriai hivatalos jelentések szerint tizennégyen vesztették életüket, köztük hét iráni katonai tanácsadó.

Irán Izrael elleni visszavágással fenyegetőzött, s a két közel-keleti versenytárs elhúzódó összecsapása új veszélygócot teremthet Szíriában, miközben Trump az ottani amerikai erők kivonására törekszik.

A The Wall Street Journal szerint bizonyos amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy új, Izraelt és Libanont is magában foglaló konfliktushoz vezethet a Szíriában zajló iráni-izraeli összeütközés.

Forrás: MTI

Izraeli vadászgép Izrael az elmúlt években számos alkalommal hajtott végre légitámadásokat ilyen fegyverszállítmányok ellen (Forrás: wikimedia.org / U.S. Air Force, Master Sgt. Lee Osberry)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen