Nemzetközi

Dél-Korea felfüggeszti az északi határán lévő hangszórók működését

Dél-Korea felfüggesztette az Észak-Koreával közös határánál lévő hangszóróin át közvetített propaganda terjesztését, amivel a később ezen a héten esedékes magasszintű tárgyalásokra igyekszik ideálissá tenni a körülményeket.

Dél-Korea határvidéki területein alapvetően több tucat hangszóró működik, amelyek szinte mindenféle tartalmat sugároznak – kezdve az országban népszerű zenekarok zenéjétől, egészen az Észak-Koreával szemben kritikus hírekig. Ezeket rendszerint nemcsak a környéken állomásozó észak-koreai katonák, de a közelben élő civil lakosság is rendszeresen hallhatja.

Egy időre azonban mindez megváltozik, Szöul ugyanis felfüggeszti a hangszórók működését tekintettel a közelgő, pénteki tárgyalásokra.

Észak-Korea mindamellett maga is szerelt fel hangszórókat saját határ menti területein, amelyek Dél-Koreával, valamint annak szövetségeseivel szemben kritikus anyagot sugároznak. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek működését felfüggeszti-e Észak-Korea.

Dél-Korea közlése szerint a hangszórókat hétfőn reggel kapcsolta le abból a célból, hogy ezzel is

„csökkentse a két Korea közötti katonai feszültséget, és békés atmoszférát alakítson ki a csúcstalálkozóra”.

Reményeik szerint a döntés nyomán Észak- és Dél-Korea is felhagy a kölcsönös kritika és propaganda terjesztésével a másikkal szemben, továbbá bíznak benne, hogy a lépés a béke megteremtéséhez és egy új kezdethez is hozzájárul.

Észak-Korea a hétvégén bejelentette, hogy felfüggeszti nukleáris tesztjeit, és bezárja egy nukleáris teszthelyszínét is. Kim Dzsongun észak-koreai vezető várhatóan pénteken találkozik Mun Dzsein dél-koreai elnökkel, majd júniusban Donald Trumppal tárgyal.

A dél-koreai propagandaközvetítések a koreai háború óta bizonyos időszakokban leálltak, máskor ismét elindultak. A cél a közvetítések sugárzásával az, hogy az észak-koreai katonák általuk „megkérdőjelezzék” a vezetőik által tett közléseket. 2004-ben a hangszórók a két Korea közötti megállapodás értelmében elhallgattak, ám 2015-ben, miután két dél-koreai katona súlyos sérülést szenvedett a demilitarizált zónában az oda telepített észak-koreai aknák miatt, újraindították a közvetítéseket. Még az évben egy alkalommal felfüggesztették a működésüket, de 2016-ban egy északi hidrogénbomba kísérleti robbantását követően ismét működésbe léptek a hangszórók.

Dél-Korea egyelőre nem közölte, tervezi-e újraindítani a hangszórókat a tárgyalások után.

Koreai demilitarizált zóna A hangszórók közvetítéseit a két Korea határán lehetett hallani (Forrás: wikimedia.org / Johannes Barre)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen