Nemzetközi

A togói már fogdában van - ez fenyegeti a menekült felkelőket

Az ellwangeni (Németország) menekültszállón lefolytatott razzia után a keresett togói férfi már kitoloncolási fogdában van.
A rendőrség 27 személyt vett őrizetbe, akik közül mintegy húszat bűnügyi eljárás fenyeget. Ennek hátterében az a hétfői esemény áll, melynek során mintegy 200 menekült, részben erőszakkal, visszavonulásra kényszerítette a rendőrséget, és sikeresen megakadályozta egy 23 éves togói férfi Olaszországba toloncolását. 

A rendőrség közlése szerint, ez esetben "fogoly kiszabadításról" van szó, amelynek már a megkísérlése is büntetendő. Mintegy 15, az eseményben feltehetően vezető szerepet játszó személyt szállítottak át más menekültközpontokba, hogy ezzel megakadályozzanak egy újabb hasonló jellegű lázadást Ellwangenben.
 
A hétfőn történtekre válaszul csütörtökön fegyveres különleges erők támogatásával többszáz rendőr özönlötte el az ellwangeni menekültszállást, hogy kitoloncolják a 23 éves togóit. A bevetés közben néhány migráns megpróbált az ablakon keresztül elmenekülni. Többeknél kábítószert találtak, valamint a megengedett 350 euró saját felhasználású zsebpénznél több készpénzt. A rendőrség végül teljesítette célját: a keresett togóit fogdágba helyezték.
 
További 27 migránst is elfogtak, akik közül mintegy húszan aktívan ellenálltak az ellenőrzésnek, melynek következtében három évig terjedő szabadságvesztés vagy pénzbüntetés fenyegetheti őket. Kábítószer, lopás és csendháborítás miatt is indultak nyomozások.

Külföldi bűnelkövetőket jelenleg könnyebben ki lehet utasítani az országból. Amennyiben egy bűntettet elkövetett migránst szabadságvesztésre ítélnek, el kell hagynia az országot, függetlenül attól, hogy hoztak-e közben ideiglenes szabadlábra helyezésről szóló döntést.

Horst Seehofer, CSU politikus szerint az ilyenfajta ellenállási cselekvések esetében a lehető legszigorúbban kell eljárni, és semmiképp nem szabad őket következmények nélkül hagyni. 

Razzia Ellwangenben Razzia Ellwangenben - elfogták a 23 éves togói menedékkérőt (Forrás: swp.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen