hirdetés
Nemzetközi

Németország és Franciaország kiáll az iráni atomprogramról kötött megállapodás mellett

Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi egyezmény megőrzését sürgette a német és a francia külügyminiszter hétfőn Berlinben.
hirdetés

A német diplomácia vezetője, Heiko Maas vendégével, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel a megbeszélésük után közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a 2015-ben kötött egyezménnyel

"biztonságosabb lett a világ, nélküle pedig kevésbé lenne biztonságos".

Hozzátette, hogy a német kormány szerint nincsen alternatíva az iráni nukleáris fejlesztési programok nemzetközi ellenőrzésére, ezért fenn kell tartani a megállapodásban rögzített rendszert.

Nincs semmi ok a megállapodás felmondására, és ezt Németország világossá is teszi amerikai barátai előtt - mondta Heiko Maas. Kiemelte, hogy az egyezmény felszámolása súlyos következményekhez vezethet, visszavetheti a nemzetközi közösséget azokban az időkbe, amikor Teherán nem volt hajlandó az együttműködésre.

Jean-Yves Le Drian hangsúlyozta, hogy "meg kell menteni" az egyezményt, mert csak így lehet megakadályozni, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Ezért a megállapodás kidolgozásában résztvevő európai országok - Franciaország, Németország és Nagy-Britannia - akkor is kitartanak mellette, ha Washington felmondja.

Kijelentette, hogy ez a három ország Washington döntésétől függetlenül tovább dolgozik a megállapodás végrehajtásán.

Kérdésre válaszolva egyikük sem kívánta megjósolni, hogy miként dönthet az ügyben Donald Trump amerikai elnök.

A több mint egy évtizeden keresztül folytatott tárgyalások révén kötött megállapodást célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. Az Irán által vállalt kötelezettségért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja az iszlám köztársaság ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat, aminek révén az ország visszatérhet a világgazdaság szereplői közé. Az egyezményt az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország), Németország és az EU kötötte meg Iránnal.

Donald Trump 2017-es hivatalba lépése óta számos alkalommal bírálta az egyezményt, és május 12-ig dönt arról, hogy felmondja-e országa nevében. Egy április végén tett nyilatkozatában nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy új megállapodásról, amely felváltaná a 2015-ös egyezményt.

Forrás: MTI

Heiko Maas Heiko Maas szerint nincs semmi ok a megállapodás felmondására (Forrás: flickr / EU2017EE Estonian Presidency; Arno Mikkor)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen