Nemzetközi

Észak-Korea jelezte, hogy visszaléphet a tervezett csúcstalálkozótól

Észak-Korea kijelentette, hogy visszalépne a Donald Trump amerikai elnökkel tervben lévő csúcstalálkozótól, amennyiben az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy az ázsiai ország feladja nukleáris fegyvereit.

Az észak-koreai és amerikai vezetők csúcstalálkozójára a tervek szerint június 12-én kerülhet sor, ám Észak-Korea külügyminiszter-helyettese újabb közleményében az Egyesült Államokat azzal vádolja, hogy vakmerő kijelentéseket tesz, és rossz szándékot dédelget. Közleményében John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót teszi felelőssé, s megjegyzi, „nem rejtik el az iránta érzett ellenszenvüket”.

Az eddig példa nélküli csúcstalálkozóról azt követően egyeztek meg, hogy Észak-Korea közölte, elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése iránt. Hogy ez pontosan mit is foglal magában, azt nem pontosították, ám Észak-Korea a külföldi média meghívása mellett jelentette be elsődleges nukleáris kísérleti telepének felszámolását.

A közlemény szerint amennyiben az Egyesült Államok Észak-Koreától egyoldalúan a nukleáris fegyverei feladását követeli, úgy többé nem érdekeltek a tárgyalásokban, és „újra kell gondolniuk” a június 12-ére tervezett csúcsot is. Egyúttal az is kiderül belőle, hogy Észak-Korea „nagy reményekkel” nézett a találkozó elébe, ám „rendkívül szerencsétlennek” találja, hogy az „Egyesült Államok a találkozó előtt nevetséges kijelentésekkel provokálja” az országot.

Néhány órával a külügyminiszter-helyettes bejelentését megelőzően Észak-Korea egy Dél-Koreával szerdán folytatandó találkozótól is visszalépett, feltehetően a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok megkezdésére reagálva.

Phenjan Észak-Korea jelezte, hogy visszaléphet a tervezett csúcstalálkozótól (By Uri Tours (uritours.com), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36440336)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen