hirdetés
Nemzetközi

Egyiptom megnyitotta gázai határátkelőjét a ramadán idejére

Egyiptom megnyitotta az átkelőt Rafahban, a Gázai övezet határán, a szerda éjjel kezdődött ramadán, muzulmán böjti hónap idejére - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap pénteken.
hirdetés

"Elrendeltem, hogy az illetékes tisztviselők tegyék meg a szükséges lépéseket a rafahi határállomás nyitva tartására a szent ramadán hónapban, hogy ezzel enyhítsünk a Gázai övezetben élő testvéreink terhein"

- írta Abdel-Fattáh Esz-Sziszi egyiptomi elnök Twitter-üzenetében szerda éjjel.

Ha a böjti hónap teljes időtartamában használhatják a gázaiak a határátkelőt, akkor évek óta ez lesz a leghosszabb külföldre utazást lehetővé tevő időszak az övezetben élők számára.

Az elmúlt években csak ritkán és rövid időszakokra nyitották meg Rafahnál a határt, de ezúttal várhatóan június 14-ig, a ramadán végéig átjárható lesz Egyiptomba.

Kairónak jelentős szerepe volt a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet meggyőzésében a tüntetések leállításában, amelyekben hétfőn több mint hatvan, az izraeli határnál tüntető és áttörést megkísérlő palesztint öltek meg az izraeli védelmi erők. A Hamász később bejelentette, hogy a halottak közül ötvenen a szervezethez tartoztak.

Esz-Sziszi szerdán közölte, hogy kormánya mindkét oldallal kapcsolatban állt

"a vérfürdő megállítása érdekében".

Március harmincadika óta, péntekenként, hetente kiújuló tüntetések zajlanak a Gázi övezetet Izraeltől elválasztó határkerítésnél, ahol palesztinok ezrei tüntetnek a Hamász szervezésében, s időnként megkísérelnek kárt okozni a kerítésben, vagy átjutni izraeli területre.

A Hamász eredetileg azt tervezte, hogy a tüntetések véget érnek ezen a héten az amerikai nagykövetség hétfői Jeruzsálembe költöztetése, majd az Izrael 1948-as kikiáltásának másnapján tartott palesztin Nakba, vagyis katasztrófa napon zajló tiltakozással, de a szervezet vezetői kijelentették, hogy folytatni szándékoznak a demonstrációt.

Forrás: MTI

Gázai övezet Egyiptom megnyitotta gázai határátkelőjét a ramadán idejére (Forrás: pixabay.com / badwanart0)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen