Nemzetközi

Történelmi csúcstalálkozón Donald Trump és Kim Dzsongun

Donald Trump és Kim Dzsongun személyében most először találkozik hivatalban lévő amerikai elnök és észak-koreai vezető, a találkozót megelőzően ráadásul közel egy évig igen ellenséges hangulat uralkodott a két ország között.

Donald Trump és Kim Dzsongun Szingapúrban, Sentosa szigetén találkozott egy luxushotelben a tárgyalások előtt, s itt került sor a „történelmi kézfogásra” is. Trump azt mondta, „jelentős haladást” sikerült elérni, és aláírásra készülnek – hogy milyen dokumentumot írnak alá, azt azonban nem ismertették. A két vezető egyeztetett a feszültség enyhítéséről és a nukleáris leszerelésről is.

Az elemzők eltérő módon ítélik meg, hogy milyen eredményeket hozhat a csúcstalálkozó. Egyesek úgy vélik, Kim Dzsongun propagandájának kedvez az esemény, míg mások a béke felé vezető utat látják benne.

A találkozó helyszínén a két vezető amerikai, illetve észak-koreai zászlók előtt fogott kezet egymással, majd Trump még váltott néhány szót Kim Dzsongunnal, mielőtt az újságírók felé fordultak volna.

Az amerikai elnök úgy vélekedett, „nagyszerű kapcsolat” alakulhat ki az észak-koreai vezetővel.

„Remekül érzem magam. Nagyszerű tárgyalást fogunk folytatni, amely borzasztóan sikeres lesz”

– fogalmazott Trump.

Kim Dzsongun pedig arról beszélt, hogy „nem volt könnyű eljutni idáig”, ugyanis akadályok állták az utat.

„(…) de leküzdöttük őket, hogy most itt lehessünk”

– fogalmazott az észak-koreai vezető, mire Trump megjegyezte, ez „így igaz”.

Ezután a két vezető mintegy 40 percig – kizárólag tolmácsaik jelenléte mellett – egyeztetett, amit követően kisebb, a tanácsadóikból álló delegáció érkezett egy közös munkaebédre. Az előzetes tervek szerint Kim Dzsongun helyi idő szerint 14 órakor hagyja el Szingapúrt.

Donald Trump Donald Trump és Kim Dzsongun személyében most először találkozik hivatalban lévő amerikai elnök és észak-koreai vezető (By Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America - Donald Trump, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46772937)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen