Nemzetközi

Vita a menekültkérdés körül

Ki kell-e utasítani a menedékkérőket már a német határon? Angela Merkel német kancellár még mindig nem támogatja a kezdeményezést.
A német politikában újra fókuszba került a menekültkérdés. A vitatott táma az, hogy visszautasítsák-e a menedékkérőket már a német határon. A német kancellár továbbra is nemmel válaszol, vitába szállva ezáltal a CSU-val. Egy gyors megoldásra azonban szükség van. 
Az EU-n belüli menekültpolitikáról szóló vitában a CSU továbbra is nyomást gyakorol a CDU-ra, mert nézete szerint fordulatra van szükség a menekülttémában. A CSU semmiképp nem fog lemondani a Horst Seehofer pártelnök által összeállított, 63 pontból álló bevándorlási tervről. Ezt a hozzáállást pedig közvetlen hadüzenetnek lehet érteni Angela Merkel felé.  
Seehofer azt követeli, hogy meg kell akadályozni azoknak a menedékkérőknek a beutazását, akiket már egy másik EU-tagállamban regisztráltak. Christian von Stetten CDU-politikus szerint ebben a kérdésben nem lehet kompromisszumos megoldást találni, csak egyértelműen igennel vagy nemmel lehet válaszolni.
Sachsen (Szászország) és Sachsen Anhalt (Szász-Anhalt) német tartomány CDU-elnöke, Michael Kretschmer és Reiner Haseloff is támogatást mutatnak Seehofer felé.
Schleswig-Holstein elnöke, Daniel Günther viszont Merkel oldalán áll, s azt az álláspontot képviseli, hogy a menedékkérők feltartóztatása helyett az EU külső határait kell hatékonyabban védeni. Kritikája továbbá a dublini szabályok végrehajtásának hiányosságára irányul.
A koalíciós partner SPD szerint végzetes lenne, ha megismétlődne a 2015 őszén elkövetett hiba, még pedig, hogy a probléma megoldásának terhét csupán néhány ország viseli.
Horst Seehofer és Angela Merkel Horst Seehofer és Angela Merkel (Forrás: krone.at)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen