Nemzetközi

Donald Trump: „megadtam a mobilszámomat az észak-koreai vezetőnek, bármikor hívhat”

Megadta a mobiltelefonja számát Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy „bármikor elérhesse őt” - közölte Donald Trump amerikai elnök pénteken újságírókkal.

   Az elnök pénteken délelőtt interjút adott a Fehér Ház kertjében a Fox televíziónak, majd - szokásától eltérően - hosszasan beszélgetett más orgánumok újságíróival is, akik - mint a tudósításokból kitűnt - meglepetéssel fogadtak néhány információt.

   Donald Trump ismételten úgy fogalmazott: „működik a kémia” Kim Dzsong Un és közötte.

„Ő egy ország vezetője, és szerintem erős vezetője, senki ne gondoljon róla mást”

- fogalmazott. Meglátása szerint amikor Kim Dzsong Un beszél, a népe figyel rá.

„Azt akarom, hogy az én népem ugyanezt tegye”

- tette hozzá. Amikor azonban pár perccel később az egyik riporter rákérdezett, hogyan is gondolja ezt, Trump azt mondta:

„csak vicceltem, nem érti a szarkazmust”.

Közölte: a hét végén telefonon beszél majd Kimmel.

   Az egyik újságíró kérdésére, aki azt firtatta, hogyan gyászolhatja Otto Warmbier amerikai diákot, aki észak-koreai börtönből történt hazaszállítása után meghalt, miközben Kim Dzsong Unt védi, Trump azt válaszolta:

„nem akarom, hogy atomfegyver pusztítsa el önt és a családját. Jó kapcsolatokat akarok Észak-Koreával. Jó kapcsolatokat akarok sok országgal”.

   Majd kifejtette, hogy azért nem feszegeti az emberi jogok észak- koreai helyzetét, mert

„nem akar nukleáris háborút”.

A CBS televízió tudósítója megjegyezte: az elnök egészen más hangnemben nyilatkozott meg az észak-koreai vezető emberi jogi politikájáról pár nappal ezelőtt a Fox televízióban. Amikor ugyanis Brett Baier riporter farra emlékeztetett, hogy Kim Dzsong Un kivégeztetett embereket, Trump azzal válaszolt: „kemény pasas”. És még hozzátette azt is, hogy Kim Dzsong Un „nincs egyedül ezzel”.

„Sok más ember is művel rémes dolgokat”

- fogalmazott.

   Az elnök azt is mondta: elődje, Barack Obama készen állt arra, hogy háborúba sodródjon Észak-Koreával.

   A Fehér Ház kertjében - kérdésekre válaszolva - kitért a Krím-félsziget bekebelezésére, amellyel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy Obama tette lehetővé.

„Csak hogy megértsék: Obama vesztette el a Krímet (...) Ez az ő hibája. Mert Putyin nem tisztelte Obama elnököt. Obama azért veszítette el a Krímet, mert Putyin nem tisztelte őt, nem tisztelte országunkat és nem tisztelte Ukrajnát”

- mondta.

     Hozzátette: elképzelhető, hogy még az ősszel találkozik Vlagyimir Putyinnal.

   Ezt követően kifejtette, hogy elnökválasztási kampánya első menedzserének, Paul Manafortnak - aki ellen vádat emeltek - tulajdonképpen semmi köze nem volt a kampányhoz, valamint szólt az igazságügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséről is. Egyúttal felszólította a tárcát, hogy vizsgálja meg a Hillary Clinton, a Demokrata Párt volt elnökjelöltje elektronikus levelezése ügyében folytatott nyomozást is, amelyet „horror-shownak” nevezett.

   A sajtóbeszélgetés után Trump gyorsan kiadott egy Twitter-bejegyzést, amelyben nyugtázta, hogy - mint írta - „ez volt a legnézettebb reggeli műsor”.

Forrás: MTI

Donald Trump amerikai elnök - 2018. június 15. Donald Trump ismételten úgy fogalmazott: „működik a kémia” Kim Dzsong Un és közötte. (Forrás: Flickr; Fotó: Gage Skidmore)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen