Nemzetközi

Moszkva sürgette az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciók enyhítését

Oroszország síkraszáll az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által Észak-Korea ellen bevezetett szankciórendszer módosítása, valamint az egyoldalúan meghirdetett gazdasági büntetőintézkedések mielőbbi visszavonása mellett - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

   Zaharova hangsúlyozta, hogy a BT-szankciók módosítása az északkelet-ázsiai térségbeli normalizálás egyik legfontosabb összetevője, amire egyébként a világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntőszerve határozataiban hajlandóságot mutatott a helyzet alakulásának függvényében.

   A szóvivő emlékeztetett rá, hogy Moszkva üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető keddi szingapúri találkozóját. Úgy vélekedett, hogy a pozitív elmozdulás összhangban áll a konfliktus rendezésére több mint egy évvel ezelőtt kidolgozott orosz-kínai útitervvel, amely a rendezés átfogó megközelítését feltételezi, valamint a felek fokozatos és összehangolt lépéseivel számol.

   Marija Zaharova arról is beszélt, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) megsértette saját alapelveit a szíriai Hama tartományban 2017. március 24-én és 25-én feltehetően elkövetett vegyi támadásról szerdán közzétett jelentésével. Megelégedéssel nyugtázta ugyanakkor, hogy a szíriai kormányerők sikerei nyomán több ország elállt attól hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását sürgesse.

   Az OPCW megállapította, hogy a támadások során "nagy valószínűséggel" szarin-, illetve klórgázt vethettek be fegyverként. Az orosz szóvivő kifogásolta a dokumentum szóhasználatának bizonytalanságát és azokat a módszereket, amelyeket az OPCW a vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatos adatok gyűjtéséhez és elemzéséhez használ.

   A szóvivő szerint aláássa a Moszkva és Oslo közötti bizalmat Norvégiának az a terve, hogy a jövő évtől a jelenlegi 330 helyett 700 amerikai tengerészgyalogos állomásozzon Norvégiában. A tervek szerint az amerikaiak bázisa a jelenleginél közelebb lesz az orosz határhoz.

   Zaharova megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a labdarúgó világbajnokság megnyitója után a FÁK-országok vezetői számára megtartott moszkvai fogadáson bemutatta egymásnak Ilham Aliyev azeri elnököt és Nikol Pasinján örmény kormányfőt. A szóvivő ugyanakkor óvta attól az újságírókat, hogy a három vezető találkozóját a hegyi-karabahi rendezési folyamat újrakezdéseként értelmezzék.

Forrás: MTI

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő - 2018. június 15. Marija Zaharova arról is beszélt, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) megsértette saját alapelveit a szíriai Hama tartományban 2017. március 24-én és 25-én feltehetően elkövetett vegyi támadásról szerdán közzétett jelentésével. (Forrás: By The Council of the Federation of the Federal Assembly of the Russian Federation, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63315888)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen