Nemzetközi

Megegyezés születhet a menedékkérelmek elbírálására szolgáló központok EU-n kívüli felállításáról

Megegyezés születhet az uniós vezetők jövő heti csúcstalálkozóján arról, hogy központokat hozzanak létre Európán kívül a menedékkérők beadványainak elbírálására - közölték kedden brüsszeli diplomáciai források.

   A Politico hírportál ismertette az uniós állam-, illetve kormányfők elé terjesztendő zárónyilatkozat kiszivárgott vázlatát, amelynek értelmében olyan platformokat állítanának fel az EU határain kívül, ahol a hatóságok szakemberei az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve gyorsan különválaszthatnák a nemzetközi védelemre szoruló menekülteket az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól, utóbbiakat pedig visszaküldhetnék hazájukba.

   A cikk szerint a javaslat célja a migrációt és menedékjogot övező „akut politikai válság” megtörése, ezáltal áthidalhatók lennének a határellenőrzés szigorítását pártoló keményvonalas és a humanitárius szempontokat előtérbe helyező vezetők közötti nézetkülönbségek. Ráadásul feltehetőleg kevesebben vágnának neki az életveszélyes földközi-tengeri átkelésnek.

   Egyesek szerint a tervezet miatt éles bírálatok középpontjába kerülhet az EU, amiért más országokba „szervezi ki a problémáit”. Az elemzők a lehetséges partnerek között elsősorban Tunéziát és Albániát említették.

   A Politico megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban már javaslatot tett hasonló létesítmények létrehozására.

   A zárónyilatkozat tervezetében a határellenőrzés finanszírozásának növelését is sürgették a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban, valamint a líbiai parti őrség további támogatását.

   A szövegtervezetben emellett arra is kitérnek:

„a menedékkérők tagállamok közötti másodlagos mozgása súlyosan veszélyezteti a menekültügyi rendszer integritását, az uniós országoknak ezért minden lehetséges belső törvényhozási és adminisztratív eszközzel fel kell lépni ez ellen, és szorosan együtt kell működniük”.

   Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megküldte a vázlatot a tagállamoknak, és tárgyalni fog több vezetővel a jövő csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt, például az osztrák és a német kancellárral, illetve az olasz, a spanyol, a svéd és a magyar kormányfővel.

   Egy névtelenséget kérő uniós tisztségviselő szerint a tervezet „gyökeres változást hozhat”, mások szerint ugyanakkor ez az értékelés túlzottan derűlátó.

   Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos keddi sajtóértekezletén elmondta, hogy nem volt napirenden az ügy a nyugat-balkáni országok belügyminisztereivel folytatott brüsszeli találkozóján. Újságírói kérdésre válaszolva rámutatott, amennyiben hivatalossá válik a javaslat, akkor tárgyalni fognak róla, az Európai Bizottság nem utasított el semmit, ez a tervezet azonban egyelőre nem tartalmaz sok konkrétumot. Avramopulosz emellett visszakérdezett, hogy tud-e bárki olyan országról, amelyik kifejezte azon akaratát, hogy a területén ilyen központot létesítsenek.

Frissítés

   Németország és Franciaország támogatja, hogy az Európai Unión kívül állítsanak fel központokat a közösség területére szóló menedékjogi kérelmek elbírálására - jelentette be Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök kedden a Berlin melletti Mesebergben.

   A német-francia kormánykonzultáció alkalmából a német kormány vendégházában, a Meseberg kastélyban folytatott tárgyalásuk után tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva Angela Merkel és Emmanuel Macron is üdvözölte az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által ismertetett javaslatot az EU határain kívül felállítandó központokról.

   Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy az EU-nak egységesen kell fellépnie az illegális migráció ellen, és egyszerre kell „pragmatikusnak, hatékonynak és humánusnak” lennie.

   Nem szabad csak az emberiesség felől közelíteni, hanem a probléma valamennyi oldalát figyelembe kell venni, ezért az utóbbi hónapok munkáját folytatva még inkább intenzívebbé kell tenni az együttműködést az EU felé igyekvő menedékkérők származási országaival és a tranzitországokkal - mondta a francia államfő.

   Kiemelte, hogy a menedékkérők között nagyon sokan gazdasági okokból hagyták el a hazájukat, így nincs esélyük a menedékjog megszerzésére az EU-ban. Ezért minden kezdeményezés üdvözlendő, amelynek révén az ENSZ felügyelete mellett lehet segíteni ezeknek az embereknek.

   Angela Merkel megjegyezte, hogy a javaslatot tartalmazó - az európai sajtóban kedden ismertett - dokumentumot, az EU június végi csúcstalálkozójára készített zárónyilatkozat tervezetét még meg sem vitatták az EU-hoz delegált tagállami nagykövetek. Azonban már most ki lehet jelenteni, hogy a kezdeményezés „fontos”.

   Ugyanis az illegális migráció visszaszorításáért mindenképpen ki kell dolgozni megoldásokat, hogy az EU a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve segítsen azoknak a menekülteknek, akik esélytelenül próbálnak menedékjogot szerezni az EU-ban.

   A német kancellár aláhúzta: meg kell akadályozni, hogy bűnöző embercsempészek döntsenek arról, ki érheti el az EU-t, viszont az illegális migráció visszaszorítása mellett lehetőséget kell biztosítani a legális migrációra, például az oktatás és a szakmai képzés területén.

   A francia elnök a menedékkérők visszautasítása körüli német belpolitikai vitákkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: Franciaország hajlandó kétoldalú megállapodást kötni Németországgal mindazon menedékkérők visszafogadásáról, akiket Franciaországban regisztráltak, de továbbutaznak Németországba.

   A két ország kölcsönösen biztosítja egymást, hogy a lehető leggyorsabban visszajuttatják a területükre lépő, de az EU-ban máshol már nyilvántartásba vett menedékkérőket abba az országba, amelyben megtörtént a regisztráció, vagyis ahol le kell folytatni a menedékjogi eljárást - ismertette a tervezett kétoldalú megállapodás tartalmát Emmanuel Macron.

   A mesebergi találkozón véglegesítették a június végi EU-csúcsra készített közös, német-francia javaslatokat. A Mesebergi Nyilatkozat címmel elfogadott dokumentumban sürgették egy „átfogó migrációs napirend” kidolgozását, amely három pilléren nyugszik.

   Az első a származási-, és tranzitországokkal folytatott együttműködés az illegális migráció megfékezése és az elutasított menedékkérők hazajuttatása céljából, a második az EU-s külső határ védelmének megerősítése a Frontex uniós határ-, és partvédelmi ügynökség személyzetének nagymértékű növelésével és hatáskörének jelentős bővítésével, a harmadik pedig egy közös európai menekültügyi rendszer, amely „biztosítja a méltányos kompromisszumot a felelősség és a szolidaritás között”.

   Távlati célként Németország és Franciaország javasolja, hogy a Frontex alapjára építsenek fel egy „valódi európai határvédelmi rendőrséget”, és alakítsanak ki egy európai menekültügyi hivatalt, amely harmonizálja a tagállamok menedékjogi gyakorlatát és illetékes a menedékjogi eljárások lefolytatására a külső határon.

Forrás: MTI

EU-csúcs - 2018. június 19. A Politico megjegyezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban már javaslatot tett hasonló létesítmények létrehozására. (Forrás: Geograph.org.uk, Fotó: Ian S)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen