Nemzetközi

Az uniós vezetők jóváhagyták a második hárommilliárd eurós csomagot Törökország számára

Jóváhagyták a második hárommilliárd eurós csomagot Törökország számára péntekre virradóra az európai uniós tagállamok vezetői Brüsszelben, ezt a pénzt az országban tartózkodó menekültek ellátására fogják fordítani.

    Az Európai Bizottság korábban arról számolt be, hogy ezúttal is célszerű azt a megoldást alkalmazni, amelynek értelmében az összeg egy részét az EU költségvetéséből különítenének el, egy részét pedig a tagállamok adnak össze.

    Az uniós állam-, illetve kormányfők csúcstalálkozóján emellett arról is megegyeztek, hogy átutalnak 500 millió eurót a migráció kiváltó okait kezelni hivatott afrikai pénzalapba az európai fejlesztési alapból (EDF).

    Kiemelték: magasabb szintre kell emelni az együttműködést Afrikával, s ehhez nem csak a fejlesztési támogatások fokozására van szükség, hanem új keretrendszert kell létrehozni, amely lehetővé teszi, hogy jelentősen növekedjenek mind az afrikai, mind az európai forrásokból származó magánberuházások.

    Emellett kitértek arra is, hogy az EU-nak továbbra is támogatást kell nyújtania a nyugat-balkáni partnerállamoknak, illetve segítenie kell az illegális migráció megelőzésére irányuló erőfeszítéseket a Földközi-tenger nyugati medencéjében húzódó útvonalon fekvő országokban is, elsősorban Spanyolországban és Marokkóban.

    A Földközi-tenger közepén átívelő migrációs útvonal kapcsán az uniós vezetők fokozottabb erőfeszítéseket sürgettek az embercsempészek megállítására, s hangsúlyozták, hogy minden hajónak tiszteletben kell tartania a vonatkozó jogszabályokat, nem akadályozhatják a líbiai parti őrség műveleteit.

    Az EU és Törökország között 2016 márciusában létrejött migrációs egyezmény keretében az unió eredetileg hárommilliárd eurót ajánlott fel a válság kezelésére, illetve ennek kimerülése esetére újabb hárommilliárdot. A szerződés alapján Törökország visszafogadja a területéről Görögországba jutó menekülteket, miközben az EU befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menedékkérőt, mint amennyi illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon. 

    A megállapodás hatályba lépése és a nyugat-balkáni útvonal lezárása után meredeken csökkent az Európába érkezők száma. 

    A legfrissebb adatok szerint Ankara eddig több mint hétmilliárd eurót költött a válság kezelésére, s az országban több mint kétmillió menedékkérőt és menekültet tartanak számon.

Törökország az EU második hárommilliárd eurós csomagjának gyors kifizetését reméli

    Ankara reméli, hogy az elsőnél gyorsabban megkapja az Európai Unió (EU) második, a menekültek ellátására fordítandó hárommilliárd eurós csomagját, amelyet az EU-tagállamok vezetői Brüsszelben péntekre virradóra jóváhagytak - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában.

    A tárcavezető kiemelte: bár az utóbbi időben felgyorsult az első hárommilliárd eurós csomag kifizetése, az összeg egésze még nem érkezett meg. Az EU elkötelezett, hogy az újabb csomagot 2018 végéig átutalja - hangsúlyozta.

    Cavusoglu egyúttal rámutatott: nem észszerű a migrációt csak a tranzitországokban megállítani, azt már ott meg kell tenni, ahonnan a migráció kiindul. Például akkor, amikor a Szaharától délre fekvő országokból a migránsok már Észak-Afrikába jutottak, képtelenség megállítani őket, az elvándorlásnak helyben, gazdasági fejlesztési tervekkel lehet elejét venni - fejtette ki Cavusoglu.

    A török külügyminiszter egyúttal emlékeztetett: júliustól decemberig Ausztria tölti be az EU soros elnökségét. Cavusoglu jelezte, hogy ebben az időszakban Ankara nem számít pozitív fejleményekre a török-uniós kapcsolatokban, különösen a csatlakozási folyamat újabb fejezeteinek esetleges megnyitását illetően. Mint fogalmazott: a fejezetek kérdése politikai témává vált, nem technikai kérdés többé. Ankara pozitívabb fejleményeket csak Ausztria soros elnökségét követően vár - nyomatékosította Cavusoglu.

    Ankara és Bécs viszonya különösen feszült a 2016. júliusi törökországi puccskísérlet miatti megtorló hatósági intézkedések kezdete óta. Az osztrák hatóságok áprilisban betiltották a június 24-ei előrehozott török államfő- és parlamenti választás ausztriai kampányeseményeit. Bécs június első felében továbbá arról is döntött, hogy "a politikai iszlám elleni fellépés jegyében" kiutasít több, külföldről támogatott imámot, és bezárat hét mecsetet, köztük egy olyat is, amelyet a helyi török közösség finanszíroz.

 

Forrás: MTI

Az uniós vezetők jóváhagyták a második hárommilliárd eurós csomagot Törökország számára Ankara reméli, hogy az elsőnél gyorsabban megkapja az Európai Unió (EU) második, a menekültek ellátására fordítandó hárommilliárd eurós csomagját (Forrás: By T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25549322)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen