Nemzetközi

Mateusz Morawiecki: az uniós tagállamoknak joguk van kialakítani saját jogrendszerüket

Az Európai Unió minden egyes tagországának joga van kialakítani saját hagyományai alapján a jogrendszerét, a nemzeti identitások tisztelete a bizalom alapja kell legyen a közösségen belül - hangoztatta a lengyel kormányfő az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi ülésén.

Az Európai Unió jövőjéről folytatott plenáris vitán Mateusz Morawiecki védelmébe vette a széles körben bírált lengyel igazságügyi reformot, amelynek értelmében a legfelsőbb bíróság jelenlegi tagjainak harmadát kényszernyugdíjazzák.

A miniszterelnök az "alkotmányos pluralizmus" tiszteletben tartásának fontosságáról beszélt, és aláhúzta, hogy erre az alapszerződés is kitér.

"Az unió jelszava, az 'egység a sokszínűségben' nem pusztán üres frázis"

- mondta.

Figyelmeztetett: észre kell venni, hogy az európai állampolgárok egy jelentős része ellene van az integráció további elmélyítésének.

"Az embereknek a szabadság a génjeikbe van kódolva. Ők akarnak dönteni a jövőjükről, a gyerekeik és a családjuk, illetve a társadalmuk jövőjéről"

- közölte. Hozzátette,

"az előrelépéshez erősebb demokratikus legitimációra van szükség, ezt lehet populizmusnak nevezni, de végül választ kell adni a polgárok kérdéseire".

Európa "demokratikus felvilágosodáson" megy keresztül, meg kell újítani a társadalmi szerződést, hogy ne a tagállamok kárára történjen az EU fejlődése - hangoztatta.

Morawiecki kijelentette, az EU egységes belső piaca nem fog megfelelően működni a kohézió további megerősítése nélkül. Rámutatott, az egyenlőtlenségek mérséklése beruházásnak számít, kölcsönösen előnyös, a kohéziós politika gyengítése pedig puszta populizmus.

Beszélt végül arról is, hogy a nyugati partnerországok sokszor nem értik a kelet-közép-európai valóságot, valamint kettős mércét emlegetett.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke azonban aláhúzta, hogy a lengyelek 15 évvel ezelőtt az unió által képviselt értékek és alapelvek mellett tették le a voksukat.

Az Európai Unió valójában jogközösség, ez az alapja mindennek, éppen ezért reagálni kell, ha a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri valamelyik országban, ez ugyanis a közösség egészére negatív hatással van - szögezte le.

Kiemelte: fontos a párbeszéd Brüsszel és Varsó között, és történtek is bizonyos előrelépések a vitás kérdésekben, de ez még nem elégséges, valódi változtatásokra van szükség.

"Az EU soha nem fog hátat fordítani Lengyelországnak és a lengyeleknek"

- mondta.

Dombrovskis emlékeztetett rá, hogy Lengyelország 86 milliárd euróval részesült a kohéziós forrásokból a jelenlegi hétéves uniós költségvetési időszakban, és ez az ország fogja kapni messze a legtöbb támogatást a következő ciklusban is.

Az ülésen résztvevő képviselők közül sokan "Jogállamiság" feliratú táblákat tettek ki az asztalukra.

Forrás: MTI

Mateusz Morawiecki Mateusz Morawiecki szerint észre kell venni, hogy az európai állampolgárok egy jelentős része ellene van az integráció további elmélyítésének (By Mueller / MSC - https://www.securityconference.de/mediathek/munich-security-conference-2018/image/mateusz-morawiecki/filter/image/, CC BY 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68202052)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen