Nemzetközi

Seehofer lezártnak tekinti a Merkellel folytatott vitát

CSU-pártelnök Horst Seehofer megoldottnak tekinti az Angela Merkellel való konfliktust a menekültpolitikáról, s mostantól előre szeretne tekinteni.

A politikus szerint a kancellárasszonnyal való nézeteltérés csupán egy elméleti vita volt, személyes sérelemre nem került sor, így egy esetleges bocsánatkérés is felelsleges.

Seehofer ezelőtt azzal "fenyegetőzött", hogy Merkel beleegyezése nélkül elrendeli a migránsok visszaküldését a német határról. Valószínűnek tűnt, hogy Merkel ezért elbocsájtja, s sokan úgy vélték, hogy ezesetben megbukhat a kormány.

Seehofer jelenleg magától érthetődőnek definiálja a Merkellel való bizalom alapú jövőbeni együttműködést. Továbbá hangsúlyozza, hogy egyik részről sem állt fenn a legcsekélyebb kétely sem azon a téren, hogy fennmarad-e így a kormány, s az átmeneti konfliktus valójában csak egy szakmai kérdés megoldásáról szólt.

A kormány menekültpolitikáról alkotott kompromisszumát tekintve Seehofer elégedettnek mutatkozott. A CSU-politikus egyrészt a menedékkérők számának jelentős csökkenésével számol, másrészt pedig optimista azzal kapcsolatban, hogy sikerül megállapodást kötni más EU-államokkal, hogy azok visszavegyék a már ott regisztrált menedékkérőket. Végül pedig azt is valószínűnek tartja, hogy az AfD (Alternatíva Németországnak) népszerűsége visszesik, ha az emberek látják, hogy az AfD támogatottságához szükséges alapproblémákat a kormány meg tudja oldani.

Angela Merkel, Horst Seehofer Merkel és Seehofer a menekültpolitikáról vitáznak (Forrás: Von Foto: Michael Lucan, Lizenz: CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22211071)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen