hirdetés
Nemzetközi

Málta és Franciaország menekülteket vesznek át Olaszországtól

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök megegyezett a két országgal 450 tengerből kimentett migráns elosztásáról, s azt reméli, további EU-országok is csatlakoznak.
hirdetés
Málta és Franciaország biztosították Olaszországot afelől, hogy felveszik a Földközi-tengeren kimentett 450 menekült egy részét.
A Máltával és Franciaországgal történt megegyezés azután jött létre, hogy Olaszország egy napon át kérte a segítséget 27 európai ország állam- és kormányfőjétől. Conte emlékeztette az EU-országokat a júniusi csúcstalálkozón elhangzott "megosztás logikájára és szellemiségére". Az olasz miniszterelnök ezáltal egyértelműen felszólította az EU országait a teher megosztására, s azt reméli, hogy azok készek együttműködni ebben.
Olaszország már pénteken kérte a máltai kormánytól, hogy a túlzsúfolt fahajó kiköthessen a máltai partokon. Málta azonban azzal érvelt, hogy a hajó közelebb van az olasz területekhez, valamint a fedélzeten tartózkodók is inkább Olaszországba utaznának be. Végül a Frontex, európai határvédelmi hatóság mentette ki a menekülteket szombaton, s olasz vízekre vitte őket. Matteo Salvini olasz belügyminiszter vonakodott a migránsok befogadásától, s bejelentette, hogy visszaküldi őket Máltára vagy Líbiába.
Salvini, aki júniusban arról döntött, hogy a menekülteket szállító segélyszervezetek hajói nem köthetnek ki olasz partokon, minden bizonnyal nullára szeretné csökkenteni az Olaszországba érkező bevandorlók számát. 
Málta és Olaszország az elmúlt hetekben többször vitázott a menekültekért való illetékesség kérdéséről. 
Olaszország még mindig az elsődleges belépési pont az Afrikából a Földközi-tengeren átkelő menekültek számára. A június végén tartott migrációs csúcstalálkozón az EU olyan határozatokat hozott, amelyek megnehezítik a menekültek Európába érkezését. Conte viszont azzal fenyegetőzött, hogy blokkolná az összes meghozott határozatot, amíg Olaszország tehermentesítése meg nem történik. Így végül megegyezés született  befogadó központok létesítéséről más EU-országokban is.

 

Giuseppe Conte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (Forrás: zeit.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen