Nemzetközi

Még nem térnének haza a szíriai menekültek

Bár Asad elnök felszólította a szíreket a hazatérésre, ez a döntés a többség számára nem jön szóba, amíg tart a háború.
Több mint 600.000 szíriai menekült él Jordániában. Ebből mintegy 80.000 Jordánia legnagyobb menekülttáborában, az al-Zaatari-ban van elszállásolva. Nemrégiben Asad elnök felszólította a szíreket a hazatérésre, ami azonban a többség számára lehetetlennek tűnik a háború alatt.
 
Orosz médiatudósítások szerint Basshar al-Asad szír elnök, akinek a csapatai idő közben szinte egész Szíria fölött visszanyerték az ellenőrzést, az észak-nyugati tartományt, Idlibet készül megtámadni. Asad egyértelműen felhívta a szír állampolgárokat a hazatérésre, hiszen jelenleg szükség lenne rájuk. Oroszország szintén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy támogassák a szír menekültek hazatérését.

A legtöbb szír elvándorolt viszont úgy tartja, a jelenlegi biztonsági helyzet nem teszi lehetővé a hazatérést, hiszen a férfiakat behívnák a hadseregbe, a családok pedig veszélybe kerülnének. Sokan azt nyilatkozták, hogy amíg a forradalom kitörésekor elhangzott követelések nem teljesülnek, és minden úgy marad ahogy 2011-ben volt, addig semmiképp nem térnek vissza hazájukba.
Menekülttábor Jordániában Menekülttábor Jordániában (Forrás: flickr.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen