Nemzetközi

Új törvény lép életbe a menekültek családegyesítéséről Németországban

Sokáig vitázott a német kormánykoalíció a menekültek családegyesítésének témájáról, míg végül megszületett a jelenlegi törvény.
Augusztus 1-jétől új szabályok lesznek érvényben, melyek alapján többen tudják kihozni családjukat, mint eddig.
 
Idáig ugyanis sok menekült esetében az volt a helyzet, hogy két évig nem hozhatták ki családjukat Németországba. Mostantól azonban a családegyesítés azok számára is lehetővé válik, akik csupán átmeneti védelmet élveznek. A jelenlegi törvény valójában csak az ő vonatkozásukban tárgyalja a kérdést, hiszen a Genfi egyezmény szerint menedékjogot elnyertek mindenféleképpen kihozhatják családjukat, akkor is, ha azokat maguk nem tudjak eltartani.
A szubszidiárius (átmeneti) védelmet élvezők alatt azokat értjük, akiket nem üldöznek hazájukban, de ott életveszélynek lennének kitéve például háború miatt. Ez a státusz tehát elsősorban a szíriai menekülteket érinti.

A családegyesítés felnőttek esetében a házastársakra és a kiskorú gyermekekre vonatkozik. Szülők kihozása esetében a gyermeknek még a nagykorúsága előtt kérvényt kell benyújtania egy német követségen. 
 
Ami a bevándorló rokonok számát illeti, maximum havi ezren léphetnek majd be Németországba. A vízumok kiosztásánál előnyben részesítik azokat, akik már hosszabb ideje távol élnek egymástól vagy közvetlen életveszély fenyegeti őket hazájukban. További plusz pontnak számít a hozzátartozók nyelvtudása, illetve ha a kérvényező hozzá tud járulni rokonai eltartásához.
Menekültek Németországban Menekültek Németországban (Forrás: By Mstyslav Chernov - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43060174)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen