Nemzetközi

Izrael újra leállítja az üzemanyag-szállítást a Gázai övezetbe a folytatódó léggömbös gyújtogatások miatt

Izrael csütörtöktől ismét leállítja a Gázai övezetbe irányuló üzemanyag-szállítást, válaszul arra, hogy az övezet szélsőségesei nem hagytak fel az Izraelben tüzeket okozó gyújtóléggömbök bevetésével - közölte szerdán a védelmi minisztérium.

   A közlemény szerint a tárcát vezető Avigdor Liberman utasítást adott arra, hogy meghatározatlan időtartamra állítsák le a Kerem Salom-i teherforgalmi átkelőhelyen bonyolított szállításokat.

„A döntés a gyújtóléggömbökkel folytatott terrorakciókra és a (határ)kerítés mentén uralkodó feszültségre tekintettel született”

- hangsúlyozta közleményében a védelmi minisztérium.

   Bár a március 30-án kezdődött, péntekenként tartott palesztin határmenti tüntetések hevessége az utóbbi időben valamelyest csökkent, a szervezők kilátásba helyezték, hogy mindaddig folytatják akcióikat, amíg Izrael fel nem oldja a Gázai övezet gazdasági blokádját.

   A határkerítés mentén négy hónapja tüntető palesztinok és az izraeli katonák összetűzéseiben legalább 155 palesztin halt meg, egy izraeli katonával pedig orvlövész végzett.

   A Gázai övezetből indított, papírsárkányokkal és héliumos léggömbökkel végrehajtott gyújtogatások miatt Izrael mezőgazdasági földek és erdők sorát veszítette el.

   Az üzemanyagok Gázába szállítását július közepén egyszer már leállította a védelmi minisztérium, egy hét után azonban feloldották a tilalmat, azzal indokolva, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet, a Hamász csökkentette gyújtogató támadásainak számát. Az egyéb árucikkek szállítását már július elején leállította Benjámin Netanjahu miniszterelnök, s azóta csak a gyógyszerek és élelmiszerek beléptetését engedélyezik.

Forrás: MTI

Tűz Izraelben - 2018. augusztus 2. Tovább nő a feszültség a Gázai övezetben. (אקסלרוד הילה [CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons; Módosította: Nagy Richárd)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen