Nemzetközi

Miért lehetetlenség valódi vitát folytatni a bevándorlásról Európában?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár bevándorlási politikáját elemezte Chantal Delsol francia filozófus a Le Figaro című konzervatív francia napilap pénteki számában, azt feszegetve, hogy miért elképzelhetetlen Európában valódi vitát folytatni a második világháborút követő évtizedek „legnyugtalanítóbb és legéletbevágóbb” kérdéséről.

    A francia filozófus szerint sajnálatos, hogy a közép-európai országok bevándorlási kérdésekben képviselt álláspontját barbárságként fogadják, miközben Nyugat-Európában lehetetlen vitázni a bevándorlásról, mert csak egyetlen állítás megengedhető, az, hogy "humanista kultúraként erkölcsi kötelességünk befogadni az ajtónkon kopogtató elesetteket".

"Az állítás mérséklése vagy megkérdőjelezése pedig politikailag nem korrekt"

- mutatott rá.

    Vezetőink, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár bevallottan kizárólag azért korlátozzák a befogadást, hogy elejét vegyék a populisták megerősödésének - írta.

    Orbán Viktor júniusban, Helmut Kohl néhai német kancellár halálának évfordulóján a közép-európai kultúra egyik legfontosabb jelképére hivatkozott: a kereszténység védőbástyájára.

"A történelem folyamán gyakorlatilag ezek voltak azok az országok, amelyek feltartóztatták a barbár inváziókat, és ezzel - a földrajzi helyzet kötelez - védték Nyugat-Európát"

- emlékeztetett Delsol.

    Orbán szerint az lenne a valódi könyörületesség, ha kapuink szélesre tárása helyett segítenénk az elmaradottak fejlődését - tette hozzá a filozófus.

"Az elmélet természetesen vitatható: a fejlődés segítése hosszú távra szól, míg a probléma nagyon rövidtávú; illetve lehet-e a barbárok invázióihoz hasonlítani a szegények menedéket kérő tömegét?"

- vetette fel a kérdést.

"De végtére is a nyugati közvélemény csak saját magával beszél, és így nem vitázik"

- mutatott rá.

"Emellett pedig azt sem tudja, mit jelent a kereszténység védőbástyája, és nem is akarja tudni"

- folytatta.

    Bár Kurz másképpen érvelt, ugyanolyan megbotránkozás keltett. A fiatal osztrák kancellár nem a befogadást, hanem annak módját kérdőjelezte meg. Kurz szerint nem megengedhető, hogy a befogadottak eltorzítsák a befogadó ország kultúráját - írta Delsol.

"Néhány hete európai illetékesek és a média egy része azt a nótát fújja, hogy nincs is migrációs válság" - fűzte hozzá. "Tagadják a valóságot, hogy ne kelljen szembenézniük vele. .(...) Van abban valami gyalázatos, hogy el akarják velünk hitetni: a válságos helyzet megszűnt létezni, mintha mi, a választók sötét idióták lennénk"

- írta a szerző.

"Nincs szükségünk bekötött szemű, humanista és anyámasszony katonája kormányokra"

- szögezte le a filozófus.

"Nyitott szemű humanista kormányokra van szükségünk, olyanokra, amelyek képesek megfogalmazni követeléseiket akkor is, ha éppen jóindulatot tanúsítanak"

- emelte ki.

Forrás: MTI

Chantal Delsol a Le Figarónak: miért lehetetlenség valódi vitát folytatni a bevándorlásról Európában? Chantal Delsol a Le Figarónak: miért lehetetlenség valódi vitát folytatni a bevándorlásról Európában? (Forrás: By Elekes Andor - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69499489)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen