Nemzetközi

Spanyolország visszafogadja az ott regisztrált migránsokat

Németország megegyezést kötött Spanyolországgal az ott regisztrált migránsok visszafogadásáról.

Miután Olaszország lezárta kikötőit a mentőhajók előtt, Spanyolország lett az afrikai migránsok számára az első számú belépési pont Európába. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint ez év augusztusig 23.048 bevándorlót regisztráltak Spanyolországban, ami máris meghaladta a múlt évi 22.108-as számot.

Az új döntés azokat a migránsokat érinti, akiket a német határon fogtak el, és akiknek a menekültügyi kérelméért Spanyolország lenne felelős. Az augusztus 6-án megkötött megegyezés augusztus 11-től lép érvénybe. Eleonore Petermann, a német belügyminisztérium szóvivőjének elmondása alapján ez azt jelenti, hogy a korábban már Spanyolországban regisztrált menedékkérőket akár 24 óra leforgása alatt vissza lehet küldeni.

Ennek bejelentésére röviddel Angela Merkel spanyolországi látogatása előtt került sor. A Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel való hétvégi informális találkozón a migráció témája áll a középpontban. A találkozó nem az első összejövetel a két kormányfő között, Sánchez ugyanis már júniusban Berlinbe utazott, hogy biztosítsa Merkelt a menekültpolitikában képviselt irányvonaláról. Merkel cserébe azt helyezte kilátásba, hogy Brüsszelben ki fog állni azért, hogy Spanyolország több támogatást kapjon déli határának védelméhez.

Josef Borrell spanyol külügyminiszter európai szolidaritásra szólitott fel, melynek keretében azt javasolja, hogy jöjjön létre egy kisebb koalíció Németországgal, Franciaországgal és Spanyolországgal az élen, amely szembemegy a "félelem politikájával" azáltal hogy konstruktív migrációs politikát dolgoz ki.

Az elmúlt két hónapban az új szocialista kisebbségi kormány hivatalba lépése után Spanyolország többször felajánlotta, hogy felvesz menekülteket a Földközi-tengerről, mert az olasz vagy máltai kikötők már nem fogadták őket.

Migránsok a spanyol partoknál Migránsok a spanyol partoknál (Forrás: dw.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen