Nemzetközi

Európa Tanács: Magyarországnak felül kell vizsgálnia a tranzitzónákra vonatkozó szabályozását

Magyarországnak felül kell vizsgálnia a menedékkérők elszállásolását biztosító tranzitzónákra vonatkozó szabályozását, különösen a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának kell véget vetnie - jelentette ki az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottsága (CPT) kedden közzétett jelentésében.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács tájékoztatása szerint a jelentés a szakbizottságnak a Röszke és Tompa mellett található - a migránsok számára a menedékkérelmük elbírálásának idejére biztosított szállásain - az úgynevezett tranzitzónákban tett legutóbbi, 2017. október végi látogatásának tapasztalatait összegzi.

A beszámolóban kiemelték, hogy a magyar tranzitzónák felszereltsége jó, elfogadható feltételeket biztosít a menedékkérőknek. A magyar hatóságok megfelelően gondoskodnak a helyiségek állapotáról és a higiéniáról.

A szakbizottság aggodalmát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy valamennyi nemzetközi védelmet kérelmező - beleértve a gyermekes családokat és a kísérő nélküli kiskorúakat is - kénytelen a tranzitzónában maradni mindaddig, amíg menedékkérelmüket elbírálják.

Megjegyezték továbbá, hogy a helyiségek túlságosan is zárkákra emlékeztetnek, és így a környezet nem tekinthető megfelelőnek a menedékkérők - különösen a gyermekes családok és a kísérő nélküli kiskorúak - elszállásolásához.

A jelentés szerint a tranzitzónákban a menedékkérők nem panaszkodtak bántalmazásra, a Magyarország területén elfogott és nem sokkal a jelentéstevők érkezése előtt a határ szerbiai oldalára toloncolt illegális bevándorlók közül ugyanakkor sokan azt állították, hogy magyar rendőrök fizikailag bántalmazták őket, amit a delegáció orvosszakértőjének véleménye is alátámasztott.

A bizottság szerint korábban nem folyt olyan eljárás, amely felmérte volna az erőszakos kitoloncolást követő bántalmazás kockázatát, és azt tanácsolta, hogy a magyar hatóságok vessenek véget a bevándorlók visszaküldésének.

Az Európa Tanács közleménye szerint az illetékes magyar hatóságok a jelentésre adott hivatalos válaszukban azt írták, hogy a jelentés egyebek mellett

"számos, a tényekkel ellentétes állítást tartalmaz, amelyek természete inkább politikai, mintsem szakmai".

"A magyar hatóságok válaszából egyértelműen kitűnik, hogy a jelentésben felvetett aggodalmak továbbra is érvényesek"

- idézi a közlemény az ET kínzás elleni bizottságának elnökét. Mikola Gnatovszkij reményét fejezte ki, hogy a szakbizottság delegációjának év végén tervezett következő látogatása lehetőséget biztosít a felvetett kulcsfontosságú kérdések megvitatására a helyzet javítása érdekében.

Forrás: MTI

Beléptetőkapu Tompánál A szakbizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy valamennyi nemzetközi védelmet kérelmező kénytelen a tranzitzónában maradni mindaddig, amíg menedékkérelmüket elbírálják (Készítette: Rebecca Harms - https://www.flickr.com/photos/rebecca_harms/26518256570, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57062158)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen