Nemzetközi

Orosz gépet lőttek le Szíria fölött

Egy orosz katonai repülőgépet lőtt ki a szír légi elhárítás. Moszkva Izraelt hibáztatja. Izrael viszont teljes mértékben elutasítja a vádat.
Az orosz kormány számára egyértelmű az eset: a Szíria felett lelőtt felderítő repülő kilövéséért és a 15 halottért Izrael a felelős.

A régióban történő katonai akcióról Izrael csak a kezdés előtt egy perccel informálta Oroszországot. Így az idő nem volt elég ahhoz, hogy a repülő biztonságba helyezze magát. Oroszország ezt egy rendkívül alattomos tettnek, sőt provokációnak tartja, amelyre fenntart magának egy ennek "megfelelő" reakciót.

Az oroszokkal szövetséges szírek rakétájukkal valójában izraeli harci repülőgépeket akartak megcélozni, amelyek éppen Szíriát támadták. A lövedék véletlenül találta el az orosz gépet, amely éppen egy szíriai reptérre szállt le.

Sergej Schoigu védelmi miniszter telefonon tiltakozott izraeli kollegájának, Avigdor Liebermannak az eset ellen, hangsúlyozva, hogy Izrael viselkedése sérti az Oroszországgal való partnerkapcsolat szellemiségét.
Orosz katonai repülőgép Il-20-as típusú orosz katonai repülőgép (Forrás: By Kirill Naumenko - http://www.planepictures.net/netshow.php?id=1111074, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18614783)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen