Nemzetközi

Orbán: semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban.

A kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy

"ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje".

Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy "a tagállamoknál maradhat a védekezés joga" - ismertette.

A kormányfő úgy fogalmazott,

"szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert".

Semmi szükség arra, hogy "ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről" - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: emellett kell ma kiállni, és "többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük".

"Egyelőre a papírforma mellettünk van"

- tette hozzá.

A Brexitet illetően a miniszterelnök kiemelte: Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket.

"Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben"

- fogalmazott. Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen, azt mondta:

"azon mindenki csak nevet".

Forrás: MTI

EU-csúcs Salzburgban Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójára 2018. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen