Nemzetközi

A Globális Drogpolitikai Bizottság a tilalom politikájának eltörlésére szólít fel

A Globális Drogpolitikai Bizottság azt követeli, hogy a kormányok maguk szabályozzák a kábítószerüzletet, s azt ne bűnbandáknak adják át.

A biztottság javaslata szerint a kormányoknak saját kézbe kellene venniük a drogkereskedelem szabályozását, s lazítaniuk kellene a jelenleg uralkodó tilalmon.

Ruth Dreifuss, az egyesület elnökének elmondása alapján a politika kezében kellene hogy legyen a kábítószerkereskedelem összes aspektusa, melynek eléréséhez elengedhetetlen véget vetni a tilalom politikájának.

A konkrét megvalósításra egyenlőre nincs általános recept, az országoknak sokkal inkább nemzeti párbeszédet kellene kezdeményezniük a megfelelő megoldás megtalálásához.

A bizottság közleményéből az derül ki, hogy jelenleg világszerte mintegy 250 millió ember fogyaszt illegális drogokat. Ezt a tényt az egyes államoknak el kell fogadniuk, és effektív szabályozási stratégiákat kell kidolgozniuk. Ezen kívül szükséges belátni, hogy van természetes kereslet a drogokra, amelyet ha nem lehet legális eszközökkel kielégíteni, akkor az az illegális piacon fog megtörténni.

További érv a bizottság részéről, hogy állami ellenőrzés esetén a fogyasztók számára is csökkennének bizonyos veszélyek, hiszen a szigorú tilalom alatt előállított kábítószerek hatása általában erősebb.

Az egykori kolumbiai elnök, César Gaviria azt nyilatkozta, különbség van szabályozás és legalizálás között. Előbbi azt jelenti, hogy az állam előírásokat támaszt az előállítással, a forgalmazással és a fogyasztással kapcsolatban, és ellenőrzi ezek betartását. Egy ilyen jellegű politikának kellene lassan kiépülnie.

4-20 Smoke-In-Cannabis ünnep, Vancouver Ruth Dreifuss, a Globális Drogpolitikai Bizottság elnöke (Forrás: Készítette: Chatham House - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37010590)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen