Nemzetközi

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Berlinben a török elnök látogatása miatt

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be csütörtökön Berlinben Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása miatt.

A török államfő csütörtökön kora délután érkezik Berlinbe, és szombat délelőtt utazik tovább németországi látogatása másik helyszínére, Kölnbe, ahol felavat egy dzsámit.

A fővárosban két nap alatt kilenc tüntetést tartanak ellene, demonstrációt szervezett például a legnagyobb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet és a törökországi alevita vallási kisebbség németországi szervezete.

A legnagyobb megmozdulás várhatóan az "Erdogan not welcome" (Nem látjuk szívesen Erdogant) címmel péntek délutánra meghirdetett demonstráció lesz, amelyre a szervező német baloldali csoportosulások, pártok és szakszervezetek tízezer tüntetőt várnak.

A tiltakozó akciók miatt Recep Tayyip Erdogan látogatása az előzetesen kiszivárgott adatok alapján nagyobb szabású rendőri műveletet igényel Berlinben, mint Barack Obama 2016-os búcsúlátogatása. Az akkori amerikai elnök látogatása miatt ötezer rendőrt mozgósítottak, az Erdogan-látogatás biztosítására kivezényelt rendőrök száma pedig a tízezret is elérheti a Der Tagesspiegel című berlini lap szerint.

A német főváros központjában napok óta készülnek a látogatásra, például valamennyi csatornafedelet lehegesztették a török elnök és kísérete szállásánál és útvonalai mentén, és tájékoztatták a környező épületek lakóit és használóit, hogy nem hagyhatják el lakásukat vagy irodájukat, és nem nyithatják ki az ablakokat és erkélyajtókat, amikor Recep Tayyip Erdogan a közelben tartózkodik.

A török államfő Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök meghívására érkezik Berlinbe. Angela Merkel kancellárral pénteken tárgyal, megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak. A török elnök tevékenysége miatt a német politika számos magas rangú képviselője jelezte, hogy nem fogadja el Frank-Walter Steinmeier meghívását a vendége tiszteletére rendezett pénteki díszvacsorára. A rendezvényen Angela Merkel sem vesz részt, de szombaton egy munkareggeli keretében ismét fogadja Recep Tayyip Erdogant.

Forrás: MTI

Recep Tayyip Erdogan A török államfő csütörtökön kora délután érkezik Berlinbe (By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30367775)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen