Nemzetközi

Ellenállásba ütközik az óraátállítás eltörlésének terve

Juncker tervei szerint jövőre eltörölnék Európában az óraátállítást. Sok EU-ország azonban nem tartja realisztikusnak a tervet.
Az óráátállítást eredetileg energiamegtakarítás céljából vezették be, ami idővel sokak számára egyre inkább teherré vált. Jean-Claude Juncker ezért eltörölné az átállítást.

Az EU tagországai viszont ellenállást mutatnak a tervek ellen, s azt kritizálják, hogy fontos részletek még mindig tisztázatlanok, valamint az időzítés sem tartható. Az EU-bizottság felszólította a tagországokat, hogy áprilisig döntsék el, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e megtartani.

Az aktuális tervek szerint 2019 március 31-én kellene az órákat az EU-ban utoljára kötelezően átállítani. 2019 október 27-én az átállítás már szabadon választható lenne.
Violeta Bulc, uniós megbízott szerint Portugália, Ciprus és Lengyelország inkább a nyári időszámítás felé tendál, míg Finnország, Dánia és Hollandia inkább a téli időszámítást részesítik előnyben. Eddig egyedül Görögország jelezte, hogy megtartaná az óraátállítást, azonban végérvényesen még egy ország sem döntött.

Az Európai Parlament februárban kérvényezte az EU-bizottságtól az időátállítás kérdésének felülvizsgálatát. Egy júliusi közvéleménykutatás során a 4,6 millió megkérdezett 84 százaléka az átállítás ellen volt.
Jean-Claude Juncker Jean-Claude Juncker (Forrás: spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen