Nemzetközi

Mexikó tartózkodási jogot kínál a bevándorlóknak

Több ezer migráns indult útnak Közép-Amerikából az Egyesült Államok felé. Donald Trump, amerikai elnök már korábban kijelentette, hogy nem szándékozik beengedni őket az országba.

Mexikó tartózkodási jogot és támogatást ajánlott fel a bevándorlóknak, akik azonban kételyekkel fogadták a hírt. Enrique Pena Nieto miniszterelnök nyilatkozata szerint a mexikói kormány ezreknek nyújtana támogatást, melynek célja, hogy a bevándorlók biztonságban és védett helyzetben érezzék magukat az országban.

A kormány továbbá lehetővé szeretné tenni a migránsok számára a munkapiachoz, az egészségügyi ellátáshoz, valamint a gyermekeknek az iskolai oktatáshoz való hozzáférést. Ennek feltétele, hogy a bevándorlók a déli államokban (Chiapa, Oaxaca) maradjanak és kérvényt nyújtsanak be legális beutazáshoz vagy menekültstátusz elnyerésére. Az említett két államban a legmagasabb a munkanélküliség és a legnagyobb a szegénység.

Pena Nieto felszólította az USA-ba tartó úgynevezett "migráns-karavánokat", hogy regisztráljanak és törekedjenek a legális tartózkodási cím megszerzésére. A mexikói kormány programja természetesen csak azoknak szól, akik betartják az ország törvényeit.

A migránsok azonban továbbra is szkeptikusak, mivel a menedékkérelmek 80 százaléka elutasításra került és a kérvényezőket kitoloncolták.

Migránsáradat az USA-ba Több ezer migráns tart Közép-Amerikából az USA felé (Forrás: By Sgt. 1st Class Gordon Hyde - http://www.ngb.army.mil, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2614735)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen