Nemzetközi

Orbán-Brownback-találkozó: a vallásszabadság és az üldözött keresztények védelme kiemelt feladat

Az üldözött keresztények védelmében tervezett közös fellépésről és a Nyugat-Európában terjedő antiszemitizmusról is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete az Országházban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A nagykövet hangsúlyozta: az amerikai kormány részéről a vallásszabadság témája kiemelt prioritást élvez, ezért a magyar kormány üldözött keresztények megsegítését célzó politikája iránt nagy érdeklődést mutatnak. Orbán Viktor és Samuel Brownback aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy - többek között a migrációs válság következményeként - Nyugat-Európában ismét terjedőben van az antiszemitizmus.

A nagykövet tájékoztatást adott arról, hogy az amerikai kormányzat a magánszektor bevonásával azon dolgozik, hogy megfelelő pénzügyi forrással lehetővé tegye, hogy az elüldözött közel-keleti keresztények visszatérhessenek otthonaikba. Elismerését fejezte ki, hogy Magyarország ugyanezen cél érdekében komoly, szinte erején felüli áldozatvállalásra is hajlandó. A magyar kormányfő ismertette vendégével Magyarország álláspontját, mely szerint a segítséget kell helybe elvinni, nem pedig a bajokat importálni.

Samuel Brownback örömmel állapította meg, hogy a magyar és az amerikai vezetés közötti együttműködés folyamatosan javul, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor megismételte: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok.

Forrás: MTI

Orbán Viktor és Samuel Brownback találkozója A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Samuel Brownback nemzetközi vallásszabadságért felelős amerikai utazó nagykövet találkozója az Országházban 2018. november 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen