Nemzetközi

Merkel: nem szabad magára hagyni Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot

Nem szabad magára hagyni Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot a Földközi-tengeren átívelő migrációs útvonalon hozzájuk érkező emberekkel - jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Chemnitzben.

    A Neue Presse című lap fórumán kiemelte: Európa közepén fekvő országként sokáig Németország is úgy látta, hogy a Földközi-tengeren az Európai Unióba érkezők ügye "nem tartozik ránk".

    Ez egészen addig tartott, amíg "Orbán Viktor Magyarországon nem készült el a kerítésével, és az emberek a balkáni útvonalon eljöttek" Németországba.

    "Egyébként Orbán Viktor, aki azt mondja, hogy egyetlen menekültet sem fogadok be, annak idején megkérdezte Werner Faymann osztrák kancellárt, ő pedig engem, hogy tudunk-e segíteni Magyarországnak"

- mondta Angela Merkel.

    Megjegyezte: "nehéz jó Európát építeni úgy, ha azt mondjuk, hogy peched van, ha a Földközi-tengernél fekszik az országod, és nem foglalkozom veled".

    Hangsúlyozta: a Németországba érkezettek befogadása "emberileg helyes volt", de "azóta azon dolgozom, hogy tovább csökkentsük az illegálisan hozzánk érkezők számát". Hozzátette, hogy az "illegális migránsok" számának csökkentése mellett "legális utakat kell találni a bevándorláshoz".

    Az ENSZ globális migrációs csomagjáról elmondta, hogy az európai országok két éven keresztül a legnagyobb egyetértésben tárgyaltak a tervezett megállapodásról, de egyszer csak elkezdtek "hazugságok" és "téves információk" terjedni róla, ami félelmet okozott. Ennek a folyamatnak nem szabad utat engedni, nem lehet megengedni, hogy "azok határozzák meg a napirendet, akik gyűlöletet terjesztenek és uszítanak".

     Mint mondta, a viták miatt ismételten tüzetesen tanulmányozta a tervezett megállapodást, és az a meggyőződése, hogy hazájának  csatlakoznia kell hozzá.

    Németországnak a migrációban "különösen érintett országként elemi érdeke a körülmények javítása máshol, hogy az emberek ne azt mondják, hogy mind el kell mennünk Németországba", az ENSZ tervezett megállapodása pedig éppen erről, a körülmények javításáról szól - fejtette ki Angela Merkel.

    Hangsúlyozta, hogy a csomag nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását, és céljai kiemelten fontosak Németország számára. A csatlakozó országok ugyanis vállalják, hogy küzdenek az illegális migráció ellen, megvédik a határaikat, állampolgáraikat ellátják biometrikus adatokat tartalmazó személyi iratokkal és betartják a nemzetközi humanitárius jogi előírásokat - sorolta.

    A kancellár egy augusztus 26-n történt halálos késeléssel összefüggésben látogatott el Chemnitzbe. Az áldozat egy német állampolgár, az emberöléssel Németországba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett. A késelés napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

    Angela Merkel számos programon vett részt pénteki látogatásán. Megbeszélést folytatott a város polgármesterével, a tartomány miniszterelnökével, megtekintette egy országosan is ismert kosárlabda egyesület, a Chemnitz 99 egy edzését. A Neue Presse fórumán olvasókkal beszélgetett. Elmondta, hogy azért nem látogatott el a városba korábban, mert tudja, hogy személye és politikája "polarizál", megosztja az embereket, és nem akarta jelenlétével tovább fokozni az indulatokat.

    Hangsúlyozta, hogy megérti a közbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat, de ezek az érzelmek senkit sem hatalmaznak fel arra, hogy bűncselekményeket kövessen el szélsőjobboldali tüntetéseken.

    A kérdések legnagyobb csoportja a migrációra - menekültügyre, bevándorlásra - és a társadalmi integrációra vonatkozott. A kancellár megerősítette azt az álláspontját, miszerint a "multikulti megbukott", vagyis nem élhetnek kultúrák egymással párhuzamosan egy országban, hanem szükség van egy közös értékrendre. 

    Az iszlámmal kapcsolatban kijelentette: "az iszlám egy vallás, amely toleranciára kötelez, és a helyi törvények betartására, ha az ember egy másik országban van". Éppen ez az, amit a német állam elvár mindenkitől, "nálunk vallásszabadság van, de az is a feladatunk, hogy gondoskodjunk a békés együttélésről, ezért mindenkinek követnie kell a törvényeket, meg kell tanulnia a nyelvet és részt kell vennie a társadalom életében" - mondta Angela Merkel.

    A rendezvény közben több százan tüntettek a kancellár ellen Chemnitzben. A Pro Chemnitz és az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, a német nyilvánosságban szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalmak megmozdulásával szemben ellentüntetést tartott a Nácimentes Chemnitzért Szövetség (Bündnis Chemnitz Nazifrei) nevű szerveződés. A demonstrációk számottevő rendbontás nélkül értek véget.

Forrás: MTI

Merkel: nem szabad magára hagyni Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot (Forrás: maxpixel.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen