Nemzetközi

Szijjártó: súlyos hibát követ el a világszervezet a migrációs csomag elfogadásával

Rendkívül súlyos hibát követ el az ENSZ azzal, hogy a közgyűlés szerdai plenáris ülésén elfogadja a globális migrációs csomagot - nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem sokkal az ülés kezdete előtt New Yorkban.

   Hozzátette: a világszervezet pontosan ugyanazt a hibát követi el, amelyet az Európai Unió követett el az elmúlt három és fél esztendőben, ráadásul míg az elhibázott EU-politika csak európai szinten, a globális csomag világszinten vezet veszélyes folyamatokhoz, újabb és újabb migrációs hullámok elindulásához.

    Hangoztatta, hogy a csomag teljes egészében semmibe veszi azoknak az országoknak és embereknek az érdekeit, akik szeretnének békében és nyugalomban élni a hazájukban, ahogy azt az elmúlt évtizedekben tették.

    Szijjártó Péter kijelentette: a csomag azt mondja, hogy minden egyes ország érintett a migrációban, kiindulási, tranzit- vagy célországa annak, Magyarország azonban ezzel nem ért egyet, egyik sem kíván lenni a három közül. 

    A külügyminiszter szerint "ez a csomag Európa elárulását jelenti", és az is látszik, hogy sem az európai országok, sem maga Brüsszel nem vette figyelembe az előkészületeket. Az afrikai és a latin-amerikai országok, továbbá a kis szigetországok érdekei viszont teljes mértékben tükröződnek a csomagban.

    Szijjártó Péter azt mondta, beszédes, hogy egyre nagyobb azon ENSZ-tagországok száma, amelyek nem fogadják el a paktumot.

"Azt gondolom, ez a szám azzal párhuzamosan nőtt, ahogy egyre többen elolvasták, hogy mi is van pontosan a csomagban"

- fogalmazott.

    Megismételte: Magyarország a magyar emberek érdekeit és biztonságát helyezi előtérbe. Migrációs politikájának lényege világos: a határait megvédi, az ország területére illegálisan senki sem léphet be.

    Szijjártó Péter úgy vélte, akármit mondanak a globális migrációs csomagról, az jogilag kötelező érvényű dokumentum. Az elköteleződés és a kötelezettség szavak nyolcvanszor szerepelnek benne, és minden csatlakozó ENSZ-tagország számára saját nemzeti akcióterv kidolgozását írja elő a csomag végrehajtása érdekében.

    "Ezt a filmet láttuk már egyszer Európában, amikor az önkéntes alapon induló befogadási, migránsletelepítési kvótákból kötelező kvóta lett"

- jelentette ki a külügyminiszter.

    Hozzátette, Magyarország időben lépett, a globális csomag elfogadási folyamatából kilépett, és úgy döntött, hogy a csomag egyetlen elemét sem tekinti kötelezőnek vagy irányadónak magára nézve.

Forrás: MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Vlagyimir Ivanovics Voronkov, az ENSZ terrorizmus elleni harcért felelős főtitkárhelyettese az ENSZ székházában New Yorkban 2018. december 19-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Vlagyimir Ivanovics Voronkov, az ENSZ terrorizmus elleni harcért felelős főtitkárhelyettese az ENSZ székházában New Yorkban 2018. december 19-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen