Nemzetközi

Nyugaton kért menedéket Észak-Korea egykori olaszországi nagykövete

A dél-koreai kémügynökség tisztviselőkkel azt közölte, hogy Észak-Korea korábbi olaszországi nagykövete „eltűnt”. A bejelentést megelőzően meg nem erősített beszámolók láttak napvilágot azzal kapcsolatosan, hogy az észak-koreai diplomata egy meg nem nevezett nyugati országban folyamodott menedékkérelemért.

Cso Szon Gil magas beosztású észak-koreai tisztviselők fia, illetve veje. Ezelőtt a magas rangú phenjani diplomaták közül legutóbb a londoni helyettes nagykövet, Thae Yongho disszidált – ő 2016-ban feleségével és gyermekeivel hagyta el posztját, és Dél-Koreába menekült. E tette – tekintve, hogy a valaha elmenekült egyik legmagasabb rangú diplomatáról van szó – Kim Dzsongun rezsimje számára meglehetős csapást jelentett.

Kim Min Ki dél-koreai parlamenti képviselő a kémügynökség csütörtöki tájékoztatóját követően újságíróknak elmondta, hogy Cso Szon Gil több mint egy hónapja menekült el a római nagykövetségről. Ezzel kapcsolatosan a képviselő elmondta:

„Cso Szon Gil nagykövet megbízatása tavaly november végén ért véget, és november elején hagyta el a diplomáciai képviseletet”.

A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat, amely valamennyi észak-koreai disszidenst kihallgat, a törvényhozókkal azt közölte, hogy a fent említett novemberi időponttól kezdődően a diplomatával nem léptek érintkezésbe semmilyen módon sem. Az ügynökség nem erősítette meg, hogy az egykori nagykövet esetlegesen más országba próbálna menekülni.

Az olasz külügyminiszter a BBC-nek elmondta, hogy nem tudnak Cso Szon Gil által beadott menedékkérelemről. Diplomáciai források közlése szerint Olaszország legutóbb akkor hallott a diplomata felől, amikor a tisztviselők tavaly Észak-Koreától arról kaptak információt, hogy Cso Szon Gilt leváltják.

Egy dél-koreai lap diplomáciai forrásra hivatkozva azt közölte, hogy az egykori nagykövet családjával együtt egy „biztonságos helyen” van.

Dél-Koreai zászló Egy nyugati országban kért menedéket a korábbi római észak-koreai nagykövet (Forrás: pexels.com / Simon Rosengren Follow)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen