Nemzetközi

Kína támogatna egy lehetséges újabb amerikai-észak-koreai csúcsot

Az előre a nyilvánosság előtt be nem jelentett kínai látogatásáról Kim Dzsongun észak-koreai vezető immár Kína egy lehetséges újabb amerikai-észak-koreai találkozóra vonatkozó támogatását maga mögött tudva távozhat – írja a BBC.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető először tavaly júniusban találkoztak, ám a „történelmi” csúcsot követően a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének folyamatában azóta csekély előrelépést sikerült elérni.

Hszi Csin-ping kínai elnök a kínai Xinhua hírügynökség szerint azt mondta, reményei szerint a két vezető „félúton találkozik majd”.

Kína – amely ország egyébként Észak-Korea egyik fő szövetségese és kereskedelmi partnere – Hszi Csin-ping elnök szerint támogatja abban Észak-Koreát és az Egyesült Államokat, hogy csúcstalálkozókat tartson, s eredményeket érjen el, és minden releváns felet támogat abban, hogy párbeszéd útján oldják megy a legitim aggályaikat.

A kínai elnök elmondta azt is, hogy országa kész a béke, illetve a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése érdekében egy pozitív és építő jellegű szerepet vállalni.

Kim Dzsongun tavaly tette meg első ismert hivatalos útját Észak-Koreán kívülre, ekkor Kínába látogatott, mielőtt azután Mun Dzsein dél-koreai, és Donald Trump amerikai elnökkel találkozott volna. A mostani kínai látogatása pedig alig egy év lefolyása alatt immár a negyedik volt.

A háromnapos kínai látogatás során Hszi Csin-ping elnök egy banketten és egy művészeti előadáson látta vendégül az észak-koreai vezetőt és feleségét, akik egy olyan gyógyszeripari üzemben is jártak, amely a kínai orvoslásra specializálódott. Feltehetőleg az út azzal hozható összefüggésbe, hogy Kim Dzsongun harmincötödik születésnapját ünnepli.

Mindeközben úgy tudni, Hszi Csin-ping elfogadott egy meghívást Észak-Koreába, ám ennek lehetséges időpontjáról egyelőre nincsenek hírek.

Hszi Csin-ping kínai elnök Hszi Csin-ping kínai elnök elmondta azt is, hogy országa kész a béke, illetve a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése érdekében egy pozitív és építő jellegű szerepet vállalni. (By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60753029)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen