Sport

Lovag lett a világhírű zsoké

AP McCoy a második olyan zsoké, aki kiemelkedő sportteljesítményével érdemelte ki, hogy a brit királynő lovagi ranggal illesse őt.
AP McCoy 1997-ben Anthony Peter McCoy a cél előtti utolsó akadály felett 1997-ben (Forrás: dailymail.co.uk)

AP McCoy kimagasló sportteljesítményéért, kiemelten pedig ugrózsokéként elért egyedülálló eredményeiért (összesen húsz alkalommal szerzett meg bajnoki címet) nyerhette el a szokásos, szilveszteri-újévi esemény kapcsán a lovagi rangot. Korábban egyébként csak egyetlen másik zsoké – Sir Gordon Richards – büszkélkedhetett lovagi ranggal, AP MyCoy pedig elárulta, egész pályafutása alatt a mostani lovaggá nevezését tartja a legcsodálatosabb pillanatnak.

McCoy a BBC-nek viccesen azt is elárulta, hogy már közölte a közeli barátaival és rokonaival, hogy ezentúl a Sir Anthony névvel illessék őt – bárki más azonban továbbra is nevezheti őt „ahogyan csak szeretné”, például AP-nek vagy Tony-nak.

Mindazok számára, akik a lósportot kevésbé követik, talán érdemes lehet az alábbi „összegzést” – mely Sir Anthony Peter MyCoy karrierjét, illetve inkább sikereit hivatott bemutatni – átfutniuk.

AP McCoy összesen húsz alkalommal nyert el bajnoki címet ugrózsokéként, ezzel pedig két évtizedig tulajdonképpen töretlenül uralta a versenyugrást. 17 546 versenyéből 4 348-at megnyert, s összesen közel 40 000 mérföldnek (átszámítva megközelítőleg 64 374 kilométernek) megfelelő mennyiségű „utat” tett meg lóháton – szemléltetésképpen: ezzel kétszer átlovagolhatta volna a Föld bolygót (persze, nem számolva a szintemelkedésekkel és a gyakorlati megvalósítás lehetőségével). Érdekes lehet, hogy McCoy nem csupán a rendszeres edzéssel és kemény felkészüléssel, de igen szigorú diétával válhatott igazán sikeres sportolóvá – 178 centiméteres magasságával a legtöbb zsokénál messze magasabb, így tulajdonképpen folyamatosan óriási gondot kellett fordítania a súlyára.

AP McCoy utolsó versenyénAP McCoy utolsó versenyén búcsúzik a közönségtől 2015-ben (Forrás: dailymail.co.uk)

A most negyvenegy éves McCoy nemrég, korábban ebben az évben vonult vissza a versenyzéstől, de még az elmúlt években is a legjobb zsokék közé számolták. Noha korábban már több életműdíjjal is kitüntették őt (korábban 2015-ben például a BBC egy díját zsebelhette be), az ír származású zsoké mégis meglepődött, de egyben nagyon meg is hatódott, amikor értesült lovaggá nevezésének híréről – mint mondta, „ennél nagyobb megtiszteltetés már aligha érhetné”.

A még korábban lovagi címet elnyert zsokét, Sir Gordon Richards-t 1953-ban ütötték lovaggá.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen