Sport

Egy kerekesszékes lány is indulhatott az ügetőn Svédországban

A svéd lapok szerint „ügetőtörténelmet írt” az a fiatal, tizenkilenc éves lány, aki súlyos betegsége ellenére nem adta fel álmát, és most az ügetőn versenyzik. Idáig azonban hosszú út vezetett.
Matilda Persson Matilda Persson egy róla készült dokumentumfilmben (Forrás: mynewsdesk.com)

A tizenkilenc éves Matilda Persson a svéd lapok szerint ügetőtörténelmet írt azzal, hogy február végén elsőként indulhatott súlyos betegsége ellenére is az ügetőn hajtóként egészséges sporttársai mellett.

A svéd Sportbladet nevű magazinnak a lány elárulta, hogy nem csupán nagyon örült annak, hogy indulhatott a versenyen, de egyben először nagyon félt is, illetve szinte végig meglehetősen zavarban volt ő is, és meglátása szerint a lova is.

Matilda története egészen „filmbeillő”: a lány egy apró, mindössze kevesebb mint ezer fős, bájos svéd településről (Njutånger) származik, s innen sikerült egyre nagyobb hírnévre és elismertségre szert tennie, miután szintén tehetséges és nagyon ígéretes, önmaga képezte ügető lovával jelentős eredményeket ért el a versenyzésben. Mindeközben a fiatal lány egy igen ritka, ám nagyon fájdalmas és meglehetősen súlyos betegségben, úgynevezett komplex regionális fájdalom szindrómában (CPRS, Complex Regional Pain Syndrome) szenved, amely betegség hatására ráadásul egyik lábát is elvesztette, míg másik lábát nem tudja használni.

A lány azonban mindezek ellenére tovább folytatta küzdelmét, és végül egy hétfői napon sikerült elérnie, hogy a profik között indulhasson az ügetőn.

A nagy eseményre több neves televíziós csatorna és újság is kivonult, hogy tudósíthassanak a lány győzelméről – Matilda ugyanis ha utolsóként ért is célba, mindenképpen győztesként került ki a futamból: az elébe tornyosuló nehézségeket hatalmas kitartással és elkötelezettséggel győzte le.

A nap végén Matilda összegezte, milyen volt első tapasztalata, amit a profi versenyzésben szerzett.
„Nehéz volt ez a verseny a lónak is, elsőre nem igazán számíthattunk jobb eredményre. Legközelebb majd jobban sikerül.” Később hozzátette: „Sem én, sem pedig a ló nem tudtuk még az igazi formánkat hozni.” A tizenkilenc éves lány végül elmondta, mennyire lelkesedik az ügetőért, és azt is, szerinte mindenkinek ki kellene próbálnia, illetve megjegyezte, hogy sok új tapasztalatot szerzett első versenyén, amelyek segítik majd őt a fejlődésben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen