Sport

Jöhet az új időmérő

A Nemzetközi Automobil Szövetség alá tartozó Motorsport Világtanács a legutóbbi ülésén jóváhagyta az új rendszerű időmérő edzést a Forma-1-ben. A változás már a jövő hétvégi szezonnyitón életbe léphet, bár egy kiskaput még nyitva hagytak.
Claire Williams szerint csak a negatívumokat látják az emberek Claire Williams szerint csak a negatívumokat látják az emberek (Forrás: Sporthir.net)

Az új lebonyolítású kvalifikáció ötletét az F-1 Stratégiai Munkacsoportja terjesztette elő, azzal a céllal, hogy több izgalom legyen már a szombati napon is. Először a csapatoknak kellett elfogadniuk a terveket és végül a változás mellett voksoltak. Az ötlet végbemenésének egyik élharcosa a Williams istálló volt, akik a tiltakozások ellenére nem gondolták meg magukat. A rajtrács összekeverésével izgalmasabb versenyeket remélnek, bár a riválisokhoz való helyzetükből adódóan ez érthető is.

A sorozat kereskedelmi jogainak tulajdonosa, a Forma-1 mindenható ura, Bernie Ecclestone is rosszallását fejezte ki a témával kapcsolatban, de hozzátette azt is, hogy valószínűleg csak Barcelonában, az európai szezon kezdetén lép életbe az új lebonyolítási struktúra, mivel jelenleg nincs kész a szükséges időmérő szoftver, az eddig használtat pedig teljesen újra kell írni. Ezt a Világtanács is figyelembe vette, de mivel a döntés megszületett, szinte biztosra vehető, hogy már Ausztráliában debütál a megváltoztatott program.

A versenyzők közül is többen nemtetszésüknek adtak hangot, a leghevesebben talán a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel. A Ferrari németje visszautasította azokat a véleményeket, melyek szerint nincs elég izgalom a bajnokságban, véleménye szerint inkább a sportág elöljáróival van baj. Mindezt arra alapozta, hogy az új rendszer káoszt fog szülni, ezzel ellentmondva annak az alapelvnek, hogy a legjobb csapat leggyorsabb pilótájának kell nyernie. A köztudottan konzervatív Seb úgy gondolja, a kapkodás helyett inkább vezetői iránymutatásra lenne szükség.

Ecclestone sem tartja jónak a változtatástEcclestone sem tartja jónak a változtatást (Forrás: Skysports.com)

Hasonlóan látja a helyzetet Fernando Alonso is, aki úgy véli, a nézők szempontjából sem előnyös a változás, mivel nem fogják tudni követni az eseményeket. Egyenesen „őrült gondolatnak” nevezte az efféle időmérőt, amely csak fejfájást okoz mindenkinek és hozzátette, ezzel együtt is valami katasztrófa kellene ahhoz, hogy ne a Mercedes legyen a bajnok.

Miután a csapatok megszavazták az átalakítást, megállapodtak abban is, hogy változtatnak majd az eredeti terven, de végül az első verzió lett jóváhagyva. Ennek értelmében megmarad a három részre osztott kvalifikáció, amely a következők szerint fog alakulni:

  • az első 16 perces szakaszban a 7. perc végén kiesik a leglassabb idővel rendelkező pilóta, majd ez ismétlődik 90 másodpercenként
  • 15 perces lesz a második etap, melyben így 15 versenyző vesz részt és 6 perc után jön a 90 másodperces tördelés
  • nyolcan maradnak az utolsó 14 percre, ahol az 5. perc végén kezdődik a 90-es visszaszámlálás, míg végül csak ketten maradnak.
  • a szakaszok végén az idő lejárta után befejezhetik az aktuális mért kört és e rangsor alapján esik ki az utolsó.


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen