Sport

Hosszú Katinka keményen edz a győzelemért és nem doppingol

Hosszú Katinka csodás győzelmei mögött kemény munka áll, amiben férje, Shane Tusup, segíti rendíthetetlenül. Ennek ellenére mégis sokakban megfordul a gondolat, hogy ez a megerőltető tempó nem feltétlenül tesz jót Katinkának, sőt egyesek addig mennek, hogy doppingol és csak így bírja az embertelen tempót.
Hosszú Katinka és Shane Tusup Hosszú Katinka és Shane Tusup (Forrás: Facebook)

Szerencsére a páros mindenben nagyon összehangolt, így bármilyen vádat csípőből tudnak hárítani. Shane a következő üzenetet írta Facebook oldalára, mellyel bebizonyítja a kétkedőknek, hogy ő bizony minden egyes megeröltető edzést Katinkával és Katinkáért vezényel, hogy kedvese minnél jobb tudjon lenni.

 

"Köszönöm szerelmem hogy részese lehetek a csodálatos utazásodnak. Nagyon büszke vagyok rád, hogy vért, verejtékkel, könnyeket áldoztál az elmúlt négy évben ezért a sikerért. Tudom, hogy ez alatt rengeteg frusztráló időszakon mentünk keresztül, de a versenyeket mindig úgy terveztük meg, hogy az úszásod a legjobb időben tökéletesen összeálljon, s végül olyan pillanatot élhettünk át, amit sosem feledek. Köszönöm, hogy négy éve vállaltad a kockázatot és akkor is bíztál bennem, amikor még én sem bíztam magamban. Te vagy a hősöm, az inspirációm."

A felmerült doppingvádak kapcsán pedig a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Dr. Tiszeker Ágnes vette védelmébe a sikeres úszónőt, aki szerint elszomorító az, hogy látva Katinka úszásba tett erőfeszítéseit még van aki megkérdőjelezi teljesítményét. 

Sajnálatos, hogy mostanság egyre gyakoribbá válnak a doppingvizsgálaton fennakadt sportolók, de a Tiszeker által nyilvánosságra hozott doppingvizsgálatok sora is csak azt hivatott alátámasztani, hogy Hosszú Katinka eredményességét csakis tehettségének, kitartásának, akaraterejének és az őt segítő embereknek köszönheti.

Katinka a következő vizsgálatok során ment keresztül az elmúlt időszakban:

  • Hosszú Katinkát 2015. július 1-e és 2016. július 30-a között, azaz 13 hónap leforgása alatt 39 alkalommal ellenőrizték
  • Ezek közül 29 vizeletvizsgálat volt, kilenc pedig vérvétellel együtt járó (növekedési hormon és úgynevezett biológiai útlevél) tesztelés
  • Egy helyszíni kábítószer ellenőrzésnek is alávetették
  • A felsorolt mintavételeken kívül a FINA többször is ellenőriztette, és nem sokkal az olimpia kezdete előtt ugyanezt tette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. Ezeknek az ellenőrzéseknek csak a tényét ismeri a MACS vezetője, a jellegét viszont nem, tekintettel arra, hogy ezeket a FINA, illetve a NOB kezdeményezte.


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen