Sport

Szombaton elrajtolt Európa legnagyobb e-futama, az eTourEurope

Budapestre tartanak az elektromos autók

A hétvégén indult Münchenből az a 9 napos és mintegy 4000 km-es túraverseny, amely e hét pénteken érkezik a budapesti Hősök terére, ahol a Magyar Elektromobilitás Szövetség szervezésében, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester védnöksége mellett ingyenes családi rendezvény keretében fogadják a versenycsapatokat. Kilenc nap alatt tizenkét országot és kilenc fővárost – köztük Budapestet – érint az idei eTourEurope, a 100 százalékban elektromos autók legbátrabb európai rally-ja. A negyedik éve meghirdetett, idén június 9. és 18. között zajló rendkívüli autóverseny célja az elektromos autók teljesítményének és megbízhatóságának bemutatása még hosszú távú utazás során is. A 14 résztvevős mezőnyben két magyar csapat is indult, és idén először Budapest az egyik kiemelt helyszín.
eTourEurope eTourEurope

Ma már egyre gyakoribbak az utakon az innovatív e-járművek, köztük az elektromos autók. Az eTourEurope célja, hogy a versenyek és túrák tapasztalatainak felhasználásával felhívja a döntéshozók figyelmét a megbízható sűrűségű, szabványokban egységes és könnyen hozzáférhető töltőhálózatok szükségességére. A cél, hogy a mobilitás környezetbarát, fenntartható volta mellett kényelmes is legyen, és a járművezetők számára az átállás ne jelentsen túl nagy kompromisszumot. A gyorstöltők számának növelése elengedhetetlen az elektromos járművek nagyobb arányú elterjedéséhez.

A fejlesztés ezért két irányú. Egyrészt kiemelt cél a töltők kapacitásának növelése, hogy a mai széles körben elterjedt 50 kW-os töltési kapacitást 300 kW-ra vagy akár még magasabbra növeljék, párhuzamosan az akkumulátorok fejlesztésével. A cél, hogy 10 perc alatt akár 300 km-es hatótávra elegendő e-üzemanyagot  tölthessünk a járműbe. Másrészt a gyártók folyamatosan növelik járművek hatótávolságát – a mai modellekkel akár 300-500 km-es névleges, azaz 200-300 km tényleges hatótáv érhető el, és ez az érték az újabb modelleknél még tovább emelkedik majd.
A verseny alatt a villanyautók egyre javuló teljesítményükről és megbízhatóságukról is számot adhatnak.

Az e-rally résztvevői június 10-én indultak Münchenből, és 3621 km megtétele után június 18-án érnek célba Salzburgban. Az átlagos napi táv 402 km, a rally ideje alatt megrendezésre kerülő
16 eseményre a szervezők több mint 50 000 látogatót várnak.

A Magyar Elektromobilitás Szövetség által szervezett budapesti állomás védnökei Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester. A kormány elkötelezettségét jól tükrözi, hogy a szén-dioxid kvóta eladásából származó állami bevételek jelentős részét a hazai elektromos közlekedés fejlesztésre kívánja fordítani. A kormány és a főváros is megállapodást kötött a közelmúltban a budapesti töltőinfrastruktúra további fejlesztésre vonatkozóan. Ennek keretében akár többszáz új közterületi töltőpont létesülhet, amelyre már ma is nagy igény mutatkozika villanyautósok körében.

AutóversenySzombaton elrajtolt Európa legnagyobb e-futama

eTourEurope2017 Budapest

2017. június 16-án érkezik hazánkba a rally, immár negyedik alkalommal. Az előző évek sikereinek köszönhetően Budapest idén nem csak egy találkozási- illetve töltőpont, hanem egy teljes napi állomás. A versenyzők a Hősök terére futnak be, a túra magyar szakaszán tervezett töltőpontok Győrben, Tatabányán, Siófokon és Nagykanizsán találhatók.

A péntek reggel Csehországból induló versenyzők rátermettségüktől és autóik teljesítményétől függően 16 és 19 óra között érkeznek a térre, a nap nyertesét 19:30-kor hirdetik ki. Az idei évnek különös aktualitást ad az, hogy elkészült Budapest hosszú távú fenntartható közlekedési stratégiája (sustainable urban mobility program – SUMP), és ezzel Budapest is csatlakozott az európai városok azon köréhez, amelyek már a zöld útra léptek. Budapest ennek szimbolikus kifejezésére saját színeiben csapatot is indított a Magyar Elektromobilitás Szövetséggel együttműködve, a Volkswagen támogatásával. A Budapest fotóját Európán körbehordozó Volkswagen e-Golfot vezető Bíró Csongor, illetve Galambos Anna mellett a magyarok egy másik hazai csapatnak is drukkolhatnak, az Autónavigátor.hu Ford Focus Electricet vezető pilótáinak, Katona Mátyásnak, Krámli Annamáriának és Komlós Marcellnek.

Az útvonalAz útvonal

„Be part of it!”, azaz „Légy része!” szlogennel, akárcsak a túra többi állomásán, Budapesten is találkozóra hívják a villanyautók és egyéb elektromos járművek tulajdonosait és az emobilitás iránt érdeklődő látogatókat. A „Budapest Electric” kezdeményezés egy rekordkísérlet, a cél 100 elektromos jármű felvonultatása egy helyen. A vakáció első napján, június 16-án 14 és 20 óra között a Hősök terére ellátogató kicsik és nagyok számos egyéb program mellett elektromos motorkerékpárokat, kerékpárokat, rollereket és Segway-t is kipróbálhatnak az ingyenes családi napon.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen