hirdetés
Sport

Meghalt Jake LaMotta

95 éves korában meghalt Jake LaMotta egykori középsúlyú világbajnok bokszoló. A halálát a tüdőgyulladás szövődményei okozták – mondta a bokszoló felesége a TMZ magazinnak.
Jake LaMotta 95 éves korában meghalt Jake LaMotta (Forrás: foxnews.com)
hirdetés

Jake LaMotta 1970-ben megjelent életrajzi könyve alapján Dühöngő bika címmel Martin Scorsese rendezésében film készült, amelyet 1980-ban mutattak be. Ebben Robert De Niro alakította az ökölvívót, és Oscar-díjat kapott ezért a szerepéért. Az életrajzi könyv elsősorban Jake LaMotta a nem-professzionális életben való „küzdelmeit” mutatja be.

„Csak szeretném, ha az emberek tudnák, hogy egy nagyszerű, édes, érzékeny, erős ember volt, nagyszerű humorérzékkel” – mondta LaMotta felesége.

Jake LaMotta 1922. július tizedikén született New Yorkban, szülei olasz származásúak voltak. Azt követően kezdett bokszolni, hogy az amerikai hadsereg elutasította egészségügyi állapota miatt. Sportkommentátorok kiemelték, hogy LaMotta gyakran engedte magát megütni, hogy így minél közelebb kerülhessen az ellenfélhez, és bevihesse a döntő ütést. Megjegyezték azt is, hogy az ütések szinte „lepattannak róla”. A nagyszerű állóképessége miatt „A Bronxi Bika” becenevet kapta.

LaMotta nagyobb elismerésre először akkor tett szert, amikor 1943-ban elsőként ő győzte le Sugar Ray Robinsont. Ezt követően az 1940-es és 1950-es évek egyik legismertebb ökölvívója volt – vagyis éppen abban az időszakban örvendett nagy hírnévnek, amikor az Egyesült Államokban ez a sport a legnépszerűbbek közé tartozott.

Jake LaMottaJake LaMotta (a kép jobb oldalán) és Marcel Cerdan a ringben 1949-ben (Forrás: theguardian.com)

Az Ökölvívó-hírességek Csarnoka szerint 1941 és 1954 között összesen 83 győzelmet, 19 vereséget, négy döntetlent és 30 kiütést tudhatott maga mögött. Miután 1954-ben visszavonult az ökölvívástól, több filmben is szerepelt, valamint a stand-up világában is kipróbálta magát, és többször közönség elé állt ilyen „szerepben” is.

„Az ütések soha nem fájtak. Az orrom hatszor tört el, a kezeim is hatszor, és néhány bordám is eltört. Ötven öltés a szemeim felett. De az egyedüli hely, ahol fájdalmat éltem át, az a ringen kívül volt” – mondta 1996-ban a Chicago Sun-Timesnak.

Mielőtt a róla szóló híres filmet leforgatták, az ESPN szerint LaMotta majdnem egy teljes évig személyesen tanította bokszolni De Nirót egy New York-i edzőteremben.

LaMotta elmondta, hogy miután a film megjelent, kétséget érzett afelől, hogy miért is engedte életének megfilmesítését.

„Amikor láttam a filmet, dühös voltam. Elég rossznak nézek ki benne. Aztán rájöttem, hogy igaz. Így volt... Ez nem az, amilyen most vagyok, hanem amilyen akkor voltam” – mondta a sportoló.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Luka Modric az Év játékosa

Luka Modric az Év játékosaMohamed Szalah nyerte a Puskás Ferenc-díjat

Mohamed Szalah nyerte a Puskás Ferenc-díjathirdetés
Sergio Agüero szerződést hosszabbított a Manchester Citynél

Sergio Agüero szerződést hosszabbított a Manchester CitynélEurópa-liga - Vereséggel kezdett a Vidi FC

Európa-liga - Vereséggel kezdett a Vidi FChirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen