hirdetés
Sport

Berlin Marathon: Eliud Kipchoge győzött, a világcsúcs nem dőlt meg

Nem egészen úgy alakult a verseny, ahogyan arra a legtöbben számítottak, és a 2:02:57-es világcsúcs sem dőlt meg: a vasárnap megrendezett 2017-es Berlin Marathonon Eliud Kipchoge végül 2:03:32-es idejével győzelmet aratott, miután a verseny meglepetésemberével, az első maratonját futó 26 éves etiópiai Guye Adolával „küzdött meg” az első helyért.
Eliud Kipchoge Eliud Kipchoge ért elsőként a célba (Forrás: bostonherald.com)
hirdetés

Bár a verseny előtt még többnyire úgy vélték, hogy az a három legesélyesebbnek tartott indulója, a 32 éves kenyai Kipchoge – a 2016-os olimpia maratoni bajnoka – Wilson Kipsang, illetve Kenenisa Bekele közt dől majd el, a 30. kilométer körül már kirajzolódott, hogy voltaképpen Kipchoge és a 26 éves, első maratonját futó etiópiai Guye Adola közül kerül ki a 2017-es Berlin Marathon győztese.

Bekele már nem sokkal a táv közepe után leszakadt, majd 30 kilométernél Kipsang is hirtelen megállt. Végül nagyjából két kilométerrel a cél előtt körvonalazódott, hogy Kipchoge nyeri a maratont, de elmondása szerint meglepte őt a 26 éves etiópiai futó.

“Guye Adola nagy meglepetés volt számomra” – mondta Kipchoge a verseny után.

Adola egyéni félmaratoni csúcsát – 59:06 – teljesítette, és egyben most már ő tudhatja maga mögött a legjobb maratoni debütálást is 2:03:46-es idejével. Korábban 2012-ben Dennis Kimetto első maratoni távú versenyén 2:04:16 alatt ért célba.

Adola a verseny után azt mondta, nagyjából három hónapja határozott úgy, hogy indul a maratonon. Elárulta azt is, hogy tartott-e a távtól: mint mondta, nagyon keményen edzett, és a sikert is ennek a kemény munkának könyveli el.

Az ugyancsak etiópiai Mosinet Geremew ért célba harmadikként 2:06:09-es idővel.

Bár a cél egyértelműen Kimetto 2014-es világcsúcsának – 2:02:57 – megdöntése volt, már a harmincadik kilométernél érezni lehetett, hogy ez most nem fog sikerülni. A féltávot az élen futók 1:01:29-es idővel érték el, amivel ugyan még elérhető lett volna a világcsúcs, de a következő kilométereken egyre kevésbé látszott valószínűnek.

Mindamellett említést érdemel, hogy az időjárási viszonyok sem kedveztek a versenyzőknek, ugyanis esett az eső, és az alig 15 Celsius-fokos hőmérséklet mellett igen magas volt a levegő páratartalma.

A nők versenyében a kenyai Gladys Cherono (2:20:23) győzött, a második helyet az etiópiai Ruti Aga (2:20:41), a harmadikat pedig az ugyancsak kenyai Valary Ayabei (2:20:53) szerezte meg.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lewis Hamilton nyerte a vasárnapi Forma-1-es Német Nagydíjat

Lewis Hamilton nyerte a vasárnapi Forma-1-es Német NagydíjatNémet Nagydíj - Vettelé az első rajtkocka, Hamilton csak 14.

Német Nagydíj - Vettelé az első rajtkocka, Hamilton csak 14.hirdetés
Tüdőembóliát kapott Marozsán Dzsenifer

Tüdőembóliát kapott Marozsán DzseniferRonaldo: a korombeli játékosok Katarba vagy Kínába mennek

Ronaldo: a korombeli játékosok Katarba vagy Kínába mennekhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen