Sport

Mexikónak sikerült legyőznie a német válogatottat

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság negyedik napján az F csoport első meccsén a német válogatott mérkőzik meg a mexikóival a Luzsnyiki Stadionban, Moszkvában. A játékvezető a iráni Alirezá Fagáni lesz.
Luzsnyiki Stadion (Moszkva) Németország - Mexikó foci vb 2018 Luzsnyiki Stadion (Moszkva) (Forrás: Készítette: Mos.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62305555)

A FIFA ranglistáján az 1. helyet elfoglaló német válogatott és a 15. helyen álló mexikói csapat méri össze erejét.

A brazíliai világbajnokságot megnyerő Németország abszolút favoritként, a torna egyik nagy esélyeseként érkezett meg Oroszországba.

A Mexikó elleni csoportmeccs előtt Joachim Löw szövetségi kapitány tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta: nagy hangsúlyt fektettek a pontrúgásokra, mivel az gyengébb pontja volt a válogatottnak. Hozzátette: Manuel Neuer bevetésre kész, és a mezőnyjátékosok közül is mindenki egészséges - írja a nemzetisport.hu.

„Nagyon várjuk a vasárnapi találkozót – vágott bele Joachim Löw. – A nyitó meccs nagyon tetszett, tegnap pedig láthattuk a világbajnokság esszenciáját a Portugália–Spanyolország mérkőzésen, élvezetes volt nézni. Nagyszerű gólok és megmozdulások, erről szól ez a torna."

A mexikói válogatottnak még egyszer sem sikerült bekerülniük a legjobb négy közé. Eddig, a mostanival együtt, összesen 16-szor jutottak ki a világbajnokságra, de mindössze a negyeddöntőkig sikerült eljutniuk 1970-ben és 1986-ban. 

A két válogatott eddig 11-szer találkozott. Az eddig lejátszott tizenegy mérkőzésből csak egyszer sikerült nyernie Mexikónak a legutóbbi, tavalyi találkozón a németek nyertek 4–1-re.

Érdekességek Németországról

A német labdarúgó-válogatott (németül: Die deutsche Fußballnationalmannschaft) Németország nemzeti csapata, amelyet a Német labdarúgó-szövetség (németül: Deutscher Fußball-Bund, DFB) irányít. A szövetséget 1900. január 28-án alapították. A FIFA-nak 1904 óta tagja, míg az UEFA tagjai közé 1954-ben került be. 1950-től 1990-ig nyugatnémet labdarúgó-válogatottnak vagy NSZK labdarúgó-válogatottnak hívták. 

Németország egyike a világ legsikeresebb válogatottjainak. Négy alkalommal nyerték meg a világbajnokságot és három alkalommal az Európa-bajnokságot. Emellett a világ egyik legkiegyensúlyozottabb válogatottja is, a három világ- és kontinensbajnoki cím mellett négyszer voltak vb ezüstérmesek, háromszor Eb ezüstérmesek, valamint négy alkalommal szereztek bronzérmet a világbajnokságon, háromszor pedig az Európa-bajnokságon.

A német válogatott az 1976-os labdarúgó-Európa-bajnokságon a Csehszlovákia ellen elveszített büntetőpárbaj óta nem kapott ki nemzetközi tornán a büntetőpárbaj során. Az utolsó német játékos által kihagyott tizenegyes az 1982-es labdarúgó-világbajnokságon volt, amikor a francia Jean-Luc Ettori kivédte Uli Stielike lövését.

Németország azzal büszkélkedhet, hogy az első, és egyetlen csapat, amelynek a kapusa megkapta a világbajnoki aranylabdát. A 2002-es világbajnokságon a torna legjobb játékosának Oliver Kahnt választották. Ezen kívül Harald „Toni” Schumacher 1986-ban a szavazáson a második helyen végzett.

A német az egyetlen olyan nemzet a világon, amely a férfi- és a női világbajnokságot is meg tudta nyerni. A férfiak 1954-ben, 1974-ben, 1990-ben és 2014-ben lettek világbajnokok, míg a női csapat 2003-ban és 2007-ben szerzett aranyérmet.

Legismertebb labdarúgóik közé tartozik Franz Beckenbauer 14 góllal és 103 válogatottsággal, Lothar Matthäus 150 válogatottsággal és 23 góllal, míg jelenlegi játékosai közül említésre méltó Thomas Müller, Toni Kroos és Joachim Löw szövetségi kapitány is.

Érdekességek Mexikóról

A mexikói labdarúgó-válogatott Mexikó nemzeti csapata, amelyet a mexikói labdarúgó-szövetség (spanyolul: Federación Mexicana de Fútbol Asociación) irányít. A legeredményesebb észak-amerikai CONCACAF-tagország 4 alkalommal hódította el a CONCACAF-aranykupát, 3 alkalommal nyert a CONCACAF-bajnokságon, 3 alkalommal lett Észak-Amerika legjobbja a NAFC-bajnokságon, 1999-ben megnyerte a konföderációs kupát, illetve számos neves labdarúgótornán ért el további dobogós helyezéseket.

Annak ellenére, hogy eddig 15 alkalommal vettek részt a labdarúgó-világbajnokságon, a legjobb négy közé még nem jutottak be.

Legismertebb labdarúgóik közé tartozik Hugo Sánchez 29 góllal és 58 válogatottsággal, Cuauhtémoc Blanco 120 válogatottsággal és 39 góllal, míg jelenlegi játékosai közül említésre méltó Guillermo Ochoa, Javier Hernández és Juan Carlos Osorio szövetségi kapitány is.

Kezdőcsapatok:

Németország: Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt – Khedira, Kroos – Müller, Özil, Draxler – Werner.

Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Mexikó: Ochoa – H. Moreno, H. Ayala, Gallardo, Salcedo – H. Herrera, Guardado, Layún – Lozano, Vela, J. Hernández.

Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio

Érkeznek a csapatok a pályára. A németek fehérben, a mexikóiak zöldben.

1. perc - Kezdődik a meccs, Mexikó nyit. Alig néhány másodperc után Mexikó akciózik a kapu előtt, Boateng menti a helyzetet.

2. perc - Mexikói szöglet, Neuer húzza le a labdát.

3. perc - Werner jut veszélyesen közel a Mexikói kapuhoz, rálő, de balra elmegy a labda.

7. perc - Német szöglet, gyorsan el is végezték, Hummels lövését védi ki Ochoa.

8. perc - Mexikó indul meg, Hummels rúgja fel Vela-t, majdnem a 11-es vonalon kap Mexikó szabadrúgást.

9. perc - Layún rúg egy hatalmasat a kapura, de fölé megy a jó pozícióból kapott szabadrúgás.

10. perc - Herrera lövi távolról a labdát a német kapu felé, ami végül felülről kerüli el azt.

14. perc - Kezezés miatt ítél Kroos ellen a bíró. Mexikói szabadrúgás, Layún íveli Moreno fejeli a kapu felé, Neuer kivédi.

15. perc - Salcedo rúg majdnem öngólt.

16. perc - Német szöglet, Draxler lövi a labdát a kapure, Ochoa véd.

Nagyon energikusan zajlik a mérkőzés, mindkét csapat folyamatosan próbál gólt szeretni, parázsmeccset láthatunk. A labdabirtoklási statisztika 60%-40% a németek javára.

19. perc - Szabálytalan bedobás miatt veszi el a labdát az iráni játékvezető a németektől.

20. perc - Werner fordulásból talál utat a labdának a mexikói kapu felé, Ochoa véd.

23-24. perc - Mexikói szabadrúgás.

26. perc - Német szabadrúgás, Kroos rúgja el, Mexikó szerzi meg és támad, Layún kapu fölé rúgja a labdát.

Eddig úgy tűnik, hiába volt eddig Németország abszolút domináns, Mexikóval szemben nem tud felülkerekedni.

29. perc - Kisebb ide-oda rugdosás után Layún rúgja egyenesen a kapu felé, Neuer kezébe, a labdát. Ezzel együtt 9-re emelkedett e mexikói támadások száma a németek 3-ával szemben.

31. perc - Német szabadrúgás. A mexikói kapu előtt próbálnak lehetőséget találni a németek.

35. perc - Teljesen megérdemelten, folyamatos támadások után Hernandez adta be Lozanonak a labdát, aki egyből a kapuba rúgta a labdát. Megvan a mérkőzés első GÓL!-ja, amit Mexikó szerzett a világbajnokkal szemben.

Az állás 1-0 Mexikó javára.

37-38. perc - Kimmich a földön, szabadrúgást kapnak a németek. Kroos emelte be, de kapufa lett belőle Ochoanak köszönhetően. 

39. perc - Sárga lap a mexikói Morenonak időhúzás miatt.

+1 perc hosszabbítás

Alirezá Fagáni lefújja az első félidőt. Az állás Németország - Mexikó: 0-1

46. perc - Folytatódik a mérkőzés, kezdődik a második félidő, amit a német csapat kezd, csere egyik oldalon sincs.

48. perc - Plattenhardt próbálkozott ismét egy lövéssel, Ochoa fogta meg a labdát.

Természetesen a német válogatottnak még minden esélye megvan az egyenlítésre, illetve győzelemre, azonban az vitathatatlan, hogy nem játszanak jobban Mexikónál.

53. perc - Kimmich távolról a mexikói kapu fölé rúgja a labdát.

54. perc - Draxler és Werner akciójából nem lesz semmi.

A németek folyamatosan ostromozzák a mexikói kaput.

57. perc - Mexikói helyzet volt kialakulóban, amit a válogatott egy kapu fölé lövött labdával puskáz el.

58. perc - Mexikó cserél először, Vela helyére Álvarez érkezik.

60. perc - Német csere, Khedira helyére érkezik Reus.

65. perc - Kimmich ollózott picivel a kapu fölé, az egyenlítés még várat magára.

66. perc - Mexikó cserél, Lozano helyére Jiménez érkezik.

67. perc - Draxler támadja a kaput, német szöglet lesz belőle, Werner próbálja a labdát a kapu felé irányítani, ez sem jön össze.

Mexokó nagy német nyomás alatt, a válogatott még csak egy pillanatra sem tud átmenni a námet térfélre. Egyenlőre tartják a védelmüket.

70. perc - Mexikónak sikerül kitörni a német nyomás alól és megindulhat a német kapu felé, Layúnnak sikerül az ellenfél kapujának a közelébe jutni, de elesik, Alirezá Fagáni nem ítél 11-est.

72. perc - Reus támadja a mexikói kaput sikertelenül, ehelyett sikeresen fejbe rúgja a labdával Gallardo-t. Ápolni kell.

73. perc - Csere Mexikónál, Guardado helyére jön Márquez.

76. perc - Újabb német lehetőség, Kroos lövi kapura a labdát, de mellé talál. A németek javára 18-10 a kapuralövések aránya a második félidőben.

77. perc - Draxler gyors támadását védi ki Álvarez. Layún indul meg a labdával. Átsprinte a pályán, de a labda csak a kapu fölé sikeredik.

79. perc - Német csere, Plattenhardt helyére Gómez érkezik.

82. perc - Mexikó ismét nagy lendülettel tud megindulni, a kapu mellett repül el a labda.

83. perc - Müller kap sárga lapot, mert lerántotta Herrerat.

Mexikó hihetetlen kitartással védi egy-gólos előnyét és mellette használja ki a támadásra adódó lehetőségeit. Maximálisan megérdemlik a 3 pontot és a győzelmet.

84. perc - Sárga lap Hummelsnek.

86. perc - Német csere, Wernert váltja Brandt.

A németek folyamatosan próbálkoznak, a nagy helyzetek sorra követik egymást, de sehogy sem sikerül kifogniuk Mexikón.

90. perc - Sárga lap Herrerának.

+3 perc hosszabbítás

92. perc - Müller támadja a kaput, továbbra is eredménytelenül. Müller és Gómez labdáját tereli ki Mexikó. 

93. perc - Német szöglet, Neuer is a mexikói térfélen. Ochoa áttörhetetlen.

Vége a meccsnek, Mexikó nagyszerű mérkőzésen nyert.

Végeredmény:

Németország - Mexikó: 0-1Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen