Sport

Foci vb 2018 menetrend, eredmények

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság menetrendje és eredményei.
FIFA vb játéklabda Kövesse velünk napról napra a 21. labdarúgó-világbajnokság legfontosabb eseményeit! (By Дмитрий Садовников - soccer.ru, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64145543)

A labdarúgó-világbajnokság csütörtök esti nyitómérkőzésén az orosz és a szaúdi válogatott mérkőzött meg – az egészen az utolsó percekig nem túl mozgalmas meccset végül az oroszok nyerték, ráadásul 5-0-ra.

A pénteki első mérkőzésen az uruguay-i csapat 1-0-ra felülkerekedett az egyiptomi válogatotton.

A pénteki második mérkőzés sem maradt drámamentes. Miután a pályán lévő játékosok fele lesérült, az utolsó pillanatban Marokkó öngóljával Iránnak sikerült győznie.

A spanyol csapat egy váratlan fordulat után Fernando Hierróval, a szerdán kinevezett szövetségi kapitánnyal mutatkozott be, nem is akárhogyan, hiszen a portugál válogatottal talán a vb legizgalmasabb játékát vitték végig.

A szombati nap első mérkőzésén Franciaország és Ausztrália lépett pályára, két büntetőből született az első két gól, ezek egyike esetében most a videóbíró is jelentős szerephez jutott. A vezetést később Pogba szerezte meg ismét a franciáknak, a labda a kapufáról pattant a gólvonal mögé.

Ezt követően a világbajnokságon most először szereplő Izland 1-1-es döntetlent játszott Argentínával. 

A szombati nap harmadik mérkőzésén Peru több ígéretes helyzetet is kihagyott, így végül nem sikerült gólt szereznie. Ezzel szemben a dánoknak kevesebb igazán jó helyzetük volt, az egyiket viszont gólra váltották, s ezzel megszerezték a vezetést, amelyet a mérkőzés végéig meg is tartottak. 

A szombati nap utolsó, negyedik mérkőzésén Horvátország és Nigéria lépett pályára, ahol a horvátoknak sikerült Nigérián felülkerekedniük.

Vasárnap az E és F csoportok mérkőzései is megkezdődnek, Costa Rica Szerbiával játszott egynem túl élvezetes mérkőzésen, melynek szerb győzelem lett a vége. Németország hatalmas, 1-0-ás pofont kapott Mexikótól, akik bravúrosan védekezték és támadták végig az egész mérkőzést. Brazília sem brillírozott a vasárnapi mérkőzésen, bár folyamatosan támadták a svájci kaput, játékuk ezzel együtt is csak döntetlenre volt elég.

A hétfői nap első – és nem túl mozgalmas – mérkőzésén Svédország egy, a második félidőben büntetőből lőtt góllal győzte le Dél-Koreát.

A nap második meccsén egy gól nélküli első félidő után három gólt is szerzett Belgium, így tehát magabiztosan szerezték meg a győzelmet az egyetlen gólt sem szerző, a világbajnokságon újonc Panama felett. 

A hétfői nap utolsó mérkőzésén Anglia Kane két góljával 2-1-re győzte le Tunéziát egy eleinte pörgős, de aztán némileg eseménytelenebbé váló mérkőzésen. 

Kedden a H-csoportban Japán és Kolumbia mérkőzött meg egymással elsőként, ahol Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát.

A H-csoport második mérkőzése, Lengyelország és Szenegál küzdelme, 2-1-es szenegáli győzelmet hozott, beállva ezzel a 2018-as vb meglepetés-mérkőzéseinek sorába.

A házigazda Oroszország második meccsén gyenge kezdés és pontatlan első félidő után a mérkőzés második felébe 15 perc alatt eldöntötte a játékot és szerzett 3 gólt, amivel sikerült is legyőznie Egyiptomot.

Szerdán a B csoportban Portugália és Marokkó mérkőzött meg egymással, végül Ronaldo gólja döntötte el a meccset.

Az A-csoportban a továbbjutásért játszott Uruguay Szaúd-Arábia ellen, és egygólos győzelme nyomán el is mondhatjuk, hogy az oroszok mellett az uruguayiak jutottak tovább a nyolcaddöntőbe.

A nap harmadik mérzőkésén a B csoportból az iráni és a spanyol válogatott csapott össze, és noha az irániaknak is volt egy-két ígéretes helyzete, Spanyolország szerezte meg az 1-0-ás győzelmet. 

Június 21-én, csütörtökön a C-csoportban 14 órai kezdettel Dánia és Ausztrália mérkőzött meg egymással, először a dánok szereztek egy szép gólt, majd ismét a videóbíró segítségével megítélt büntetőből szerzett gólt az ausztráloknak Jedinak. Így tehát végül 1-1-es döntetlen lett a végeredmény. 

Ugyancsak a C-csoportban Peru és Franciaország csapott össze később, a franciák legfiatalabb játékosa, Mbappe szerzett gólt, amely végül a győzelmet jelentette csapatának. Hiába volt ugyanis több ígéretes helyzetük is a peruiaknak, azok egyikét sem tudták gólra váltani.

A nap harmadik mérkőzésén Horvátország egy szerencsés és két zseniális góllal szerezte meg a győzelmet, az argentinoknak egyszer sem sikerült a kapuba találniuk. A 3-0-ás győzelemmel Horvátország továbbjut csoportjából, Argentina esélyei viszont ezzel sokat romlottak.

Június 22-én, pénteken 14 órakor az E-csoportban Brazília és Costa Rica lépett pályára, ahol 90 perc folyamatos brazil nyomás után a hosszabbításban Brazíliának sikerült 2 gólt is szereznie, s ezzel kiejteni Costa Rica válogatottját a vb-ről. 17 órától láthattuk a D-csoportban Nigéria és Izland mérkőzését, mely a várakozásokkal ellentétben, nigériai győzelemmel zárult.

Az E-csoportban 20 órakor kezdődő szerb–svájci mérkőz sem papírforma szerint alakult, a svájci válogatott hajrágóllal fordított a második félidőben, és 2-1-re legyőzte a szerb csapatot. 

Június 23-án, szombaton 14:00-kor Belgium és Tunézia(G) lépett pályára, és Belgium végül ismét magabiztosan, szép játékkal - s nem mellesleg 5 góllal - szerezte meg a győzelmet. Tunéziának két gólt sikerült szereznie.

Ezután Mexikó aratott 2-1-es győzelmet Dél-Korea felett.

A nap utolsó mérkőzésén fordulatos és igen izgalmas mérkőzést volt szerencsénk látni, amelynek során a német válogatott az utolsó percekben, emberhátrányból - egy szabadrúgásból - fordította meg a mérkőzést, és szerezte meg a győzelmet a svédekkel szemben.

Június 24-én, vasárnap 14 órától Anglia és Panama válogatottja mérkőzött meg egymással, ahol az angolok 6-gólos győzelmet arattak.

A H csoport két mérkőzésén, Japán és Szenegál ütközött össze, döntetlent játszva egymással, majd 20 órától Kolumbia döntötte el 3 góljával Lengyelország kiesését.

Június 25-én, hétfőn Szaúd-Arábia és Egyiptom mérkőzésén Szalah ugyan annyiban nem okozott csalódást, hogy szerzett egy gólt, másfelől azonban nem játszott túl fényesen az egyiptomi válogatott. Szaúd-Arábia ellenben a korábbiaknál jobb formáját mutatta, meg is érdemelte a két gólt, amit szerzett – egyet büntetőből, egy másikat pedig a mérkőzés utolsó pillanataiban.

Mindeközben Uruguay 3-0-ra legyőzte a házigazda Oroszországot, így százszázalékos teljesítménnyel, kapott gól nélkül csoportelsőként végzett.

A B-csoportban két igen izgalmas mérkőzésen született két, némileg váratlan döntetlen is. A portugálok Quaresma bravúros góljával szereztek egy gólt a büntetőből gólt szerző irániak ellen, s Ronaldo kihagyta a tizenegyest - eközben Spanyolország a 91. percben szerezte meg második gólját, amivel egyenlített a biztos kieső Marokkóval szemben.

Június 26-án, kedden 16 órai kezdettel a C-csoportban Ausztrália és Peru, valamint Dánia és Franciaország mérkőzött meg egymással. A francia-dán meccsen megszületett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság első gólnélküli döntetlenje, melynek köszönhetően mindkét csapat bebiztosította továbbjutását. Peru pedig 2-0-ra legyőzte Ausztráliát azonban ennek ellenére is, a C csoportjának harmadik, utolsó fordulójában, ezzel mindkét válogatott számára véget ért a torna.

Horvátország 2-1-re legyőzte Izlandot a D csoport 3., utolsó fordulójának rosztovi mérkőzésén, így százszázalékos teljesítménnyel zárt a kvartett élén, míg ellenfele búcsúzott, Argentína pedig 2-1-re győzte le Nigériát így nyolcaddöntőbe jutott.

Nem kis meglepetéseket tartogatott az F-csoport két mérkőzése június 27-én – nemcsak Mexikó szenvedett ugyanis 3-0-ás vereséget a svédektől, s így vesztette el csoportelsőségét, de egyúttal a címvédő Németország is kiesett (ráadásul csoportjában utolsóként!), miután Dél-Korea 2-0-ra legyőzte őket. Utóbbi mérkőzés érdekessége még, hogy ez volt az egészen eddig 0 pontos ázsiai csapat első győzelme ezen a vébén, és a gólokra is az utolsó percekig kellett várni. Kiderült tehát: az F-csoport továbbjutói Svédország és Mexikó.

Ezután az E-csoportban Svájc 2-2-es döntetlent játszott Costa Ricával, míg Brazília Szerbia felett aratott 2-0-ás győzelmet. Az E-csoport élén így Brazília végzett, mögöttük a svájciak jutottak tovább másodikként.

Június 28-án, csütörtökön a lengyel válogatott 1-0-ra legyőzte a japán csapatot a H csoport 3., utolsó fordulójában, de a vesztes ázsiai gárda így is bejutott a nyolcaddöntőbe. Kolumbia végzett az első helyen miután 1-0-ra legyőzte Szenegált, amely végül a fair play-pontok összevetésével csúszott a harmadik helyre, s esett ki.

Belgium százszázalékos teljesítménnyel végzett az élen a G csoportban, miután a 3., utolsó fordulóban 1-0-ra legyőzte Angliát. A két együttes már korábban biztosította továbbjutását. Tunézia a szünet után fordított, és 2-1-re legyőzte Panamát, bár a két együttes már korábban elveszítette esélyét a továbbjutásra.

Június 30-án az első nyolcaddöntő igen fordulatosra sikeredett: a francia vezető gól után az argentinok fordítottak, de védelmük a második félidőben tíz perc alatt háromszor is kudarcot vallott, s mivel a hosszabbításban már csak a szépítésre futotta erejükből, búcsúztak. Kylian Mbappé duplázott a győztes csapatban. Az előző világbajnokságon döntős dél-amerikaiakat sorozatban hatodszor ejtette ki európai együttes. A francia válogatott a negyeddöntőben az esti portugál-uruguayi összecsapás győztesével játszik pénteken, Nyizsnyij Novgorodban.

Az Uruguay-Portugália mérkőzésen a portugálok végig nagy mezőnyfölényben játszottak, ám dél-amerikai riválisuk két kontratámadásnak és a duplázó Edinson Cavaninak köszönhetően győzött. Az uruguayi válogatott a negyeddöntőben az argentinokat kiejtő Franciaország legjobbjaival találkozik pénteken, Nyizsnyij Novgorodban.

Július 1-én a házigazda Oroszország 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 4-3-ra legyőzte Spanyolországot a labdarúgó-világbajnokság első vasárnapi nyolcaddöntőjében, így meglepetésre bejutott a legjobb nyolc közé. A 2010-ben vb-győztes spanyolok gyorsan vezetést szereztek a moszkvai Luzsnyiki Stadionban, a 12. percben Szergej Ignasevics öngóljával kerültek előnybe, de a szünet előtt (41. perc) Artyom Dzjuba büntetőből egyenlített. A második félidő, majd a hosszabbítás sem hozott újabb találatot, így következtek a tizenegyesek, melyekben a hazaiak 4-3-ra jobbnak bizonyultak, a spanyoloknál Koke és Iago Aspas hibázott.

Az esti mérkőzés gyors gólváltással indult, előbb a horvát, majd a dán kapu előtt alakult ki kavarodás, és abból találatot eredményező helyzet. Így még négy perc sem telt el, és már 1-1 volt az állás Mathias Jörgensen, illetve Mario Mandzukic jóvoltából. A folytatásban inkább a horvátok irányítottak, de a fegyelmezetten védekező dánoknak ez a felállás teljesen megfelelt. További gól nem esett, következett a hosszabbítás, majd jöhettek a tizenegyesek, mivel Luka Modric a 116. percben kihagyott egy büntetőt. A mérkőzés végi párbajban öt kísérlet maradt ki, a horvátok három, a dánok két tizenegyest értékesítettek.

Július 2-án 16:00-kor Brazília és Mexikó küzdött meg a továbbjutásért a Szamara Arénában, Mexikó immár hetedszer is a 16 között búcsúzott, míg Brazília könnyedén jutott tovább a legjobb nyolc közé 2-0-ás győzelmével. Érdekes lehet, hogy az egyik gólt Neymar szerezte, és a másik esetében ő adta a gólpasszt.

Ezután Belgium 0-2-ről fordítva győzte le Japánt 3-2-re, és jutott a legjobb nyolc közé - s tette mindezt úgy, hogy a mérkőzés legelső gólja csak a második félidőben született.

Július 3-án, a Svédország - Svájc nyolcaddöntős mérkőzés első félidejében nem született gól, bár adódott helyzet mindkét oldalon, a másodikban viszont Emil Forsberg lövése nyomán a labda - Manuel Akanji lábán irányt változtatva - utat talált a kapuba. A svájciak ezt követően nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, de nem volt sok ötlet a támadásaikban, így a 66. percben esett találat eldöntötte az összecsapást, a svéd válogatott 1-0-ás győzelmével bejutott a negyeddöntőbe.

Az angol válogatott a negyeddöntőjének utolsó résztvevője, miután 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 4-3-ra legyőzte Kolumbia csapatát. Az összecsapás első negyedórájában az angolok nagy tempót diktáltak, de nem játszottak kapura veszélyesen, azután pedig visszaesett a tempó, a kolumbiaiak időnként kijöttek a kapujuk előteréből, helyzet azonban továbbra sem alakult ki. A második félidőben sok volt a szabálytalanság, a reklamálás, különösen azután, hogy Harry Kane az 57. percben értékesítette az angoloknak megítélt büntetőt. A folytatásban a dél-amerikaiak aktívabbá váltak, igyekeztek támadásokat vezetni, és a 93. percben Yerri Mina fejesével egyenlítettek. A hosszabbításban nem esett gól, a tizenegyespárbajban pedig a kolumbiaiak kétszer, az angolok egyszer hibáztak.

Július 6-án elsőként a francia válogatott jutott be a legjobb négy közé, amikor a negyeddöntőben 2-0-ra legyőzte Uruguay csapatát Nyizsnyij Novgorodban. A 40. percben Raphaël Varane szerzett vezetést egy gyönyörű fejesgóllal, majd a 61. percben Antoine Griezmann egy távoli lövéssel duplázta meg az előnyt - utóbbi találatánál Fernando Muslera kapus nagyot hibázott -, beállítva egyben a végeredményt.  

Belgium jutott be másodikként a legjobb négy közé miután az esti negyeddöntőn 2-1-re legyőzte a brazil csapatot. Fernandinho 13. percben esett öngóljával és Kevin De Bruyne 31. percben lőtt találatával a szünetben már 2-0-ra vezetett az európai együttes, s ugyan a csereként beállt Renato Augusto a 76. percben szépíteni tudott, az egyenlítés már nem jött össze a dél-amerikaiaknak.

Július 7-én 16:00-kor Svédország és Anglia mérkőzött meg egymással, és végül az angol válogatott megérdemelt, 2-0-ás győzelmet aratott. 

Ezután Oroszországot Horvátország 4-3-ra győzte le tizenegyesekkel, így a házigazda kiesett, és a horvátok jutottak tovább az elődöntőbe.

Az elődöntő mérkőzéseire július 10-11-én került sor este 20-órakor. Elsőként Franciaország és Belgium mérkőzött meg egymással, ahol a franciák győzedelmeskedtek 1-0-ra a belga válogatott felett. Szerdán este Horvátország és Anglia mérkőzött meg egymással, s mivel a horvátok megszerezték a hosszabbításban a győzelemhez szükséges második gólt is, így a válogatott története során először döntőt játszhat. Ellenfele Franciaország lesz.

A bronzmérkőzésre július 14-én 16 órai kezdettel került sor. A meccs első gólját Thomas Meunier lőtte a 4. percben, majd Eden Hazard duplázta meg az előnyt, egyben állította be a végeredményt a 82.-ben. Belgium története legjobb vb-eredményét érte el a harmadik hellyel.

Július 15-én a franciák harmadszor játszottak döntőt, húsz éve, otthon - ahol az elődöntőben a horvátokat múlták felül - nyertek a brazilok ellen, 2006-ban, Németországban viszont kikaptak az olaszoktól. A horvátok eddigi legjobb szereplése egy harmadik hely volt, melyet 1998-ban Franciaországban harcoltak ki. A Luzsnyiki Stadionban rendezett mérkőzésen Mandzukic öngóljával a franciák szereztek vezetést, majd Perisic egyenlített, de még a szünet előtt a kapuba talált Griezmann is, aki a Perisic kezezéséért videóval megítélt büntetőt értékesítette. A második félidőben Mbappé, majd Pogba lőtt gólt, aztán Mandzukic használta ki Lloris hibáját. Története során másodszor nyert labdarúgó-világbajnokságot Franciaország, 4-2-re legyőzte Horvátországot.

Csoportkörök:

Június 14.

17:00 Oroszország - Szaúd-Arábia (A) Végeredmény: 5-0 

Június 15.

14:00 Egyiptom - Uruguay(A) Végeredmény: 0-1 

17:00 Marokkó - Irán(B) Végeredmény: 0-1 

20:00 Portugália - Spanyolország(B) Végeredmény: 3-3 

Június 16.

12:00 Franciaország - Ausztrália (C) Végeredmény: 2-1

15:00 Argentína - Izland (D) Végeredmény: 1-1

18:00 Peru - Dánia (C) Végeredmény: 0-1

21:00 Horvátország - Nigéria(D) Végeredmény: 2-0

Június 17.

14:00 Costa Rica - Szerbia(E) Végeredmény: 0-1

17:00 Németország - Mexikó(F) Végeredmény: 0-1

20:00 Brazília - Svájc(E) Végeredmény: 1-1

Június 18.

14:00 Svédország - Dél-Korea (F) Végeredmény: 1-0

17:00 Belgium - Panama(G) Végeredmény: 3-0

20:00 Tunézia - Anglia (G) Végeredmény: 1-2

Június 19.

14:00 Kolumbia - Japán(H) Végeredmény: 1-2

17:00 Lengyelország - Szenegál(H) Végeredmény: 1-2

20:00 Oroszország - Egyiptom(A) Végeredmény: 3-1

Június 20.

14:00 Portugália - Marokkó (B) Végeredmény: 1-0

17:00 Uruguay - Szaúd-Arábia (A) Végeredmény: 1-0

20:00 Irán - Spanyolország (B) Végeredmény: 0-1

Június 21.

14:00 Dánia - Ausztrália (C) Végeredmény: 1-1

17:00 Franciaország - Peru (C) Végeredmény: 1-0

20:00 Argentína - Horvátország (D) Végeredmény: 0-3

Június 22.

14:00 Brazília - Costa Rica(E) Végeredmény: 2-0

17:00 Nigéria - Izland(D) Végeredmény: 2-0

20:00 Szerbia - Svájc(E) Végeredmény: 1-2

Június 23.

14:00 Belgium - Tunézia (G) Végeredmény: 5-2

17:00 Dél-Korea - Mexikó (F) Végeredmény: 1-2

20:00 Németország - Svédország(F) Végeredmény: 2-1

Június 24.

14:00 Anglia - Panama(G) Végeredmény: 6-1

17:00 Japán - Szenegál(H) Végeredmény: 2-2

20:00 Lengyelország - Kolumbia(H) Végeredmény: 0-3

Június 25.

16:00 Szaúd-Arábia - Egyiptom(A) Végeredmény: 2-1

16:00 Uruguay - Oroszország(A) Végeredmény: 3-0

20:00 Irán - Portugália (B) Végeredmény: 1-1

20:00 Spanyolország - Marokkó (B) Végeredmény: 2-2

Június 26.

16:00 Ausztrália - Peru(C) Végeredmény: 0-2

16:00 Dánia - Franciaország(C) Végeredmény: 0-0

20:00 Nigéria - Argentína(D) Végeredmény: 1-2

20:00 Izland - Horvátország(D) Végeredmény: 1-2

Június 27.

16:00 Mexikó - Svédország(F) Végeredmény: 0-3

16:00 Dél-Korea - Németország(F) Végeredmény: 2-0

20:00 Svájc - Costa Rica(E) Végeredmény: 2-2

20:00 Szerbia - Brazília(E) Végeredmény: 0-2

Június 28.

16:00 Szenegál - Kolumbia(H) Végeredmény: 0-1

16:00 Japán - Lengyelország(H) Végeredmény: 0-1

20:00 Anglia - Belgium(G) Végeredmény: 0-1

20:00 Panama - Tunézia(G) Végeredmény: 1-2

Egyenes kieséses szakasz/nyolcaddöntő:

Június 30.

16:00 Franciaország - Argentína, Kazany Végeredmény: 4-3

20:00 Uruguay - Portugália, Szocsi Végeredmény: 2-1

Július 1. 

16:00 Spanyolország - Oroszország, Moszkva (Luzsnyiki Stadion) Végeredmény: 1-1 (3-4)

20:00 Horvátország - Dánia, Nyizsnyij Novgorod Végeredmény: 1-1 (3-2)

Július 2. 

16:00 Brazília - Mexikó, Szamara Végeredmény: 2-0

20:00 Belgium - Japán, Rosztov Aréna Végeredmény: 3-2

Július 3.

16:00 Svédország - Svájc, Szentpétervár Végeredmény: 1-0

20:00 Kolumbia - Anglia, Moszkva Végeredmény: 1-1 (3-4)

Negyeddöntő:

Július 6.

16:00 Uruguay - Franciaország, Nyizsnyij Novgorod Végeredmény: 0-2

20:00 Brazília - Belgium, Kazany Végeredmény: 1-2

Július 7.

16:00 Svédország - Anglia, Szamara Végeredmény: 0-2

20:00 Oroszország - Horvátország, Szocsi Végeredmény:  2-2, (3-4)

Elődöntő:

Július 10.

20:00 Franciaország - Belgium, Szentpétervár Végeredmény: 1-0

Július 11.

20:00 Horvátország - Anglia, Moszkva Végeredmény: 2-1

A 3-dik helyezésért/bronzmeccs:

Július 14.

16:00 Belgium - Anglia Végeredmény: 2-0

Döntő:

Július 15.

17:00 Franciaország - Horvátország Végeredmény: 4-2

Világbajnok FranciaországHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen