Sport

A házigazda Oroszország 11-esekkel 4-3-ra legyőzte Spanyolországot

A nyolcaddöntő második meccsén Spanyolország és Oroszország csap össze, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban. A játékvezető a holland Björn Kuipers lesz.
Spanyolország - Oroszország világbajnoki labdarúgó mérkőzés - 2018. július 1. 2018-as labdarúgó világbajnokság, nyolcaddöntő, Spanyolország - Oroszország (Forrás: pixabay.com / RonnyK)

Spanyolország első ízben június 15-én lépett pályára Portugália ellen, ez a meccs 3-3-ra végződött, majd Irán válogatottja ellen gyűjtött be 3 pontot, 1-0-s győzelmével. A harmadik csoportmeccsét Marokkó ellen vívta meg, ennek eredménye szintén döntetlen (2-2) lett, s ezzel már kiesett szomszédja, Portugália előtt, csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

A házigazda oroszok a nyitómérkőzést még magabiztosan nyerték Szaúd-Arábia ellen, 5-0-ra, majd öt nappal később Egyiptom felett győzedelmeskedtek 3-1 arányban. Harmadik csoportmeccsükön azonban kikaptak 3-0-ra Uruguaytól, így végül csoportmásodikként kerültek a legjobb 16 közé.

A Szovjetunió felbomlása óta Oroszország még sohasem győzte le Spanyolországot. Az azóta játszott 6 meccs mérlege: 4 spanyol győzelem és 2 döntetlen. A legutóbbi, 2017. novemberi barátságos mérkőzés vége is 3-3 lett.

Spanyolország összesen 10 gólt lőtt az utóbbi három találkozón orosz ellenfele kapujába.

Spanyolország 23 mérkőzés óta veretlen, 15 győzelem és 8 döntetlen mellett.

A mostani lesz Oroszország első egyenes kiesési vébémeccse a Szovjetunió felbomlása óta. Utoljára egy Európa-bajnokságon jutott el erre a szintre 2008-ban, ahonnan éppen Spanyolországgal szemben alulmaradva esett ki.

Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány és Gyenyisz Cserisev középpályás is nagy tisztelettel beszélt az orosz labdarúgó-válogatott nyolcaddöntős ellenfeléről, a spanyol csapatról, ugyanakkor mindketten leszögezték, felkészültek a vasárnapi összecsapásra.

"Sokat birtokolják a labdát. Ezt mindenki tudja róluk, mégsem lehet megakadályozni őket ebben. Persze nekünk is megvan a tervünk arra, hogy miként kezeljük ezt a szituációt" - beszélt a szombati sajtótájékoztatón a rivális egyik legnagyobb erősségéről a szakvezető. "Alaposan felkészültünk, és kielemeztük a spanyol válogatottat. Meglátjuk, sikerül-e kihasználni azokat az apró hibákat, melyekre a délelőtti taktikai értekezleten felhívtuk a játékosok figyelmét".

Csercseszov arról is beszélt, hogy szerinte a nyolcaddöntő nem helyez plusz nyomást a csapatára, mivel mindkét együttesnek ugyanúgy tudnia kell kezelni azt a helyzetet, hogy vagy nyer, vagy vége a tornának.

"Nagyon sok személyi változás volt nálunk a tavaly novemberi mérkőzés óta. A spanyoloknál pedig új kapitány van, s bár a játékuk megmaradt, azért egy edzőcsere mindig hordoz magában némi változást. Szóval nem szabad abból a találkozóból kiindulni, ráadásul az amúgy is csak tesztmeccs volt"

- utalt az 53 éves tréner a két gárda legutóbbi találkozójára, amelyen 3-3-as döntetlen született Szentpéterváron.

Fernando Hierro, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem kívánt jóslatokba bocsátkozni a házigazda oroszok elleni világbajnoki nyolcaddöntőt illetően, míg David Silva igyekezett elhárítani a kritikákra vonatkozó kérdéseket.

"Egyértelmű tervünk van, de a mutatott játék nemcsak rajtunk múlik, hanem az ellenfélen is" - jelentette ki a vb rajtja előtt három nappal kinevezett szakvezető. "Hiszünk magunkban, pozitív hozzáállást látok a csapaton, s ezt kell megjeleníteni a pályán is holnap. A játékosaim mentálisan és fizikálisan is frissek".

Az 50 éves szakember az ellenfélről kifejtette, hogy fizikálisan erős, gyors és magas játékosok alkotják, a pontrúgásaik pedig nagyon veszélyesek. Arra a kérdésre, hogy felkészültek-e arra, hogy a spanyol együttesnek korábban sok problémát okozó háromvédős rendszerre vált az orosz csapat, úgy reagált, mindenre van terve.

Hierro ezen felül nem kívánt semmit sem jósolni, szinte csak azt hajtogatta, hogy mint minden edzőnek és csapatnak, megvan a maga terve, de nincs jövőbe látó kristálygömbje. Így csak a pályán derül ki, az oroszokat nyomja-e majd a tét, vagy éppen szerkezetet váltanak-e, s ezáltal a középpályát szeretnék megszállni.

"Minimalizálni kell a hibákat, mert az esetek többségében az a csapat nyer, amelyik kevesebbet hibázik"

- válaszolt közhelyesen Hierro arra a kérdésre, hogy mi lehet a győzelem kulcsa. A tréner a múltból felidézett statisztikákkal sem kívánt foglalkozni, úgy vélte, annak semmi jelentősége, hogy mi történt öt, nyolc, vagy éppen tíz éve, csakis a vasárnapi meccs számít, amelyre nincs kihatása a múltnak.

"Oroszország csodálatos, nagyszerű szurkolói vannak, de a meccs a pályán dől el"

- válaszolt röviden arra a kérdésre, tart-e attól, hogy a hazai csapatot 80 ezren fogják bíztatni.

Kezdőcsapatok:

Spanyolország: de Gea, Piqué, Nacho, Sergio, Koke, Ramos, Jordi Alba, Diego Costa, Asensio, Silva, Isco.

Szövetségi kapitány: Ferenando Hierro

Oroszország: Akinfeev, Fernandes, Kutepov, Ignashevich, Kuziaev, Zobnin, Kudriashov, Golovin, Zhirkov, Samedov, Dzyuba.

Szövetségi kapitány: Stanislav Cherchesov

Megérkeztek a csapatok a pályára, a himnuszok elhangzása után kezdődik a mérkőzés. A spanyolok piros-kékben, az oroszok pedig fehér mezben játszanak.

1. perc - Spanyolország nyitja a mérkőzést. 

5. perc - Zobnin ment előre, Piqué lábáról pedig kimegy a labda, szöglet, Samedov adja be, Zsirkov szedi össze a labdát, de lövése megakad Silva lábában.

10-11. perc - GÓL! Zsirkov lép oda Nachonak, így a spanyolok jutnak szabadrúgáshoz. Asensio adja be, Ignashevich lábáról pedig a kapuba pattan a labda. Öngólt rúgott Oroszország.

1-0-ra vezet Spanyolország.

14. perc - Orosz helyzet, Zobnin lövése megy a kapu fölé.

A spanyol labdabirtoklási arány 76% (Forrás: Fifa.com)A spanyol labdabirtoklási arány 76% (Forrás: Fifa.com)

22-23. perc - Ramostól kap egy taslit Dzyuba, orosz szabadrúgás jön, Samedov adja be a labdát, amit a spanyolok azzal a lendülettel ki is vágnak.

24. perc - Iscot teszi a földre Zobnin, spanyol szabaddal folytatódik a mérkőzés.

27. perc - Orosz szöglet, Zhirkov végzi el kicsiben.

Már percek óta csak passzolgatnak a spanyolok középen.

36. perc - Orosz helyzet, Golovin kap jó labdát, amit kapura tud lőni, de végül a labda méterekre elkerüli azt.

39-40. perc - Újabb orosz helyzet, a beadást követően Koke térdéről szögletre pattan a labda. Samedov beadja, Dzyuba kapura fejeli, Piqué kezezik, 11-es Oroszországnak., Piquének pedig sárga lap reklamálásért.

41. perc - Dzyuba lövi a büntetőt. GÓL!

Oroszország egyenlít, az állás 1-1.

+2 perc hosszabbítás.

45 +1. perc - Diego Costa lőtt kapura, Akinfeev védett nagyot.

Björn Kuipers lefújja az első félidőt.

Az első félidő végén az állás 1-1, döntetlen.

Visszatértek a csapatok, folytatódik a mérkőzés. Oroszország cserél, Zhirkov helyére érkezik Granat. Reméljük, hogy a második élidő eseményekben gazdagabb lesz, mint az első 45 perc volt.

46. perc - Az oroszok nyitják a félidőt.

47. perc - Spanyol helyzet, Costa lövi a ladbát kapura, Akinfeev véd nagyot.

50. perc - Spanyol szabadrúgás, de veszélytelen.

84. perc - Spanyol szabad, Kutepov kap sárga lapot visszahúzásért. Asensio adja be, Granat szerzi meg, majd el is veszíti. 

Eddig 514-et passzoltak a spanyolok.

57. perc - Samedov harcol ki szögletet, de a beadást követően senki nem tud hasznosan kigabajodni belőle.

59. perc - Spanyol szöglet, Isco ívelését Dzyuba fejeli ki.

60. perc - Oroszország cserél, Samedov helyére érkezik Cherysev.

63. perc - Ramos lökte fel Fernandest, orosz szabad, Ignashevich beíveli, kirúgás lesz belőle.

65. perc - Orosz csere, Smolov érkezik Dzyuba helyére.

66. perc - Golovin csúszik el a 16-oson belül lövés előtt.

67. perc - Spanyol csere, D. Silva helyére érkezik Iniesta.

70. perc - Spanyol csere, Nacho helyére Carvajal érkezik a pályára.

71. perc - Albát löki fel csúnyán Zobnin, Alba a földön marad, a spanyolok egy szabaddal folytatják a játékot.

74. perc - Spanyol szöglet, Asensio ível középre, de kivágják a labdát.

77. perc - Megindulnak az oroszok, Zobin kap passz a jobb szélen, de aztán egy rossz passzal kilövi a labdát a pályáról.

725 passznál tartanak a spanyolok.

80. perc - Spanyolország ismét cserél, Costa helyére jön Aspas.

81. perc - Carvajal tekeri az orosz kapuba, Akinfeev kapja el a belőtt labdát.

82. perc - Spanyol szöglet, Kutepov a földön marad, a szögletből érkezett labdát Aspas vágja ki, kezezés miatt videózik a bíró, nem volt szabálytalanság, nincs 11-es.

85. perc - Iniesta talál helyzetet, Akinfeev véd, majd Aspas is belerúg egyet a lecsorgó labdába, de Akinfeev azt is védi. Ignashevich marad a földön.

87. perc - Az oroszok indulnak meg, de les miatt lefújja a támadást Kuipers.

88. perc - Cherysev volt szabálytalan, spanyol szabad jön, Isco lő, szöglet lesz belőle.

89-90. perc - Koke adja be középre a labdát, újabb szöglet jön a másik oldalról. Isco adja be, Iniesta fején csúszik meg. Újabb szöglet, Isco megint beadja, Ramos fejel jóval a kapu fölé.

+4 perc hosszabbítás.

90 +3. perc - Cherysev és Smolov akciója alakít ki helyzetet, de kaput nem ér a labda.

A két csapat nem tudott egymáson fogást találni a rendes játékidőben, így 1-1-es döntetlennel ért véget a mérkőzés a 90-dik perc után. Az oroszok megtörhetetlen védekezéssel, a spanyolok pedig nem túl látványos passzokkal ütötték el az időt, így az erőfölényt nem sikerült egyiküknek sem kialakítani, annak ellenére, hogy a spanyol válogatottnak 13 támadása volt, 74%-os labdabirtoklás mellett.

Vége a mérkőzés rendes idejének, jön a világbajnokság első 30 perces (2x15) hosszabbítása.

Kezdődik a hosszabbítás első félideje.

91. perc - Aspas alakít ki gyenge helyzetet, de a labdája nem tud a kapuig eljutni.

97. perc - Koke lő a kapu fölé a lelátóra, Oroszország cserél, Kuziaev helyére érkezik Jerohin.

A házigazda továbbra is nagyon kitart a védekezés mellett, nem mozdulnak a kapujuk elől.

100. perc - Asensio lő, Akinfeev véd. 17-6 a támadások aránya a spanyolok javára.

104. perc - Spanyol csere, Asensio helyére érkezik Rodrigo.

105. perc - Isconak csúszik be Golovin, a spanyolok lőhetnek szabadot balról.

+1 perc hosszabbítás

105 +1. perc - Rodrigo adja be a szabadot, Piqué fejel, Akinfeev lehúzza a labdát.

Kuipers lefújja a hosszabbítás első félidejét, az állás továbbra is 1-1.

106. perc - Az oroszok kezdik a hosszabbítás második félidejét.

109. perc - Rodrigo indul meg a jobb szélen és sprintel egészen a kapuig, ahol tiszta útja van a labdának az orosz kapu felé, Akinfeev véd. A ladba kimegy középre, onnét pedig már a védőktől a kapu megközelíthetetlen.

110. perc - Orosz szabad középről, Ignashevich íveli egészen a kapu mögé. De Geanak továbbra sincs túl sok tennivalója.

112. perc - Isco kerül a földre, gyors szabadot rúgnak a spanyolok.

A kispadon ülő oroszok a nézőket buzdítják szurkolásra.

114. perc - Spanyol szabad, Isco a földön, Ignashevich lökte fel. Koke íveli be a labdát, ami a kapu mellett megy el, lökdösődés tör ki. A videóbíró vizsgálja az esetet. Nincs 11-es.

Elkezdett szakadni az eső, az időjárásnak sem tetszik a mérkőzés.

117. perc - Orosz szöglet, Golovin adja be, de hosszú lesz, a spanyolok viszik tovább. 24 támadásnál tart Spanyolország, az eső pedig eláll.

120 perc után mindenki az életéért fut. Az elesések felfrissülésnek hatnak a játékosok számára.

120. perc - Orosz kirúgás, Akinfeev a másik térfélre rúgja a labdát.

+1 perc hosszabbítás, újra esik az eső.

120 +1. perc - Rodrigo lövését védi Akinfeev. Orosz bedobással folytatódik az utolsó perc.

Kuipers lefújja a meccset, jönnek a 11-esek.

A spanyolok kezdik a büntetők rúgását.

1. Iniesta - GÓL!

1-0 Spanyolországnak

2. Smolov - GÓL!

1-1 az állás

3. Piqué - GÓL!

2-1 a spanyolok javára

4. Ignashevich - GÓL!

2-2

5. Koke - Akinfeev véd!

2-2

6. Golovin - GÓL!

3-2-re vezet Oroszország

7. Ramos - GÓL!

3-3, egyenlítenek a spanyolok

8. Cherysev - GÓL!

4-3-ra vezet Oroszország

9. Aspas - kihagyja

Oroszország továbbjutott a nyolc közé, Spanyolország kiesett!

Végeredmény:

Spanyolország - Oroszország: 1-1 (3-4)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen