Sport

Rakonczay Gábor első magyarként érte el gyalog az Antarktisz partjáról a Déli-sarkot

Az extrém sportoló fagyási sérülései ellenére is teljesítette a 917 kilométeres távot, méghozzá 44 nap és 4 óra alatt, magyar idő szerint hétfőn 5 óra körül. Ez idő közben egy 94 kilogrammos szánt is húzott maga után.
Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor 2018. november 22-én készült kép Rakonczay Gáborról, aki 2019. január 7-én első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után. MTI

Rakonczay Gábor az arcán szenvedett fagyási sérüléseket az út teljesítése során, és egyúttal a testsúlya 10 százalékát is elégette – számolt be róla hétfőn este az MTI az expedíció PR-ügynökségének tájékoztatása alapján.

A sportoló fagyási sérülései első- és másodfokúak, ugyanakkor várhatóan néhány hét alatt meggyógyulnak. Erről már Németh Ottó, a Magyar Marketing Szövetség sportmarketing tagozatának alelnöke, az expedíció fővédnöke beszélt az InfoRádiónak, aki elmondta azt is, hogy az utolsó napok már nagyon nehezek voltak Rakonczay Gábornak, akit a már említett sérülés mellett az általános kimerültség is hátráltatott.

Az expedíció PR-ügynöksége a közleményében kitért rá, hogy az extrém sportolót fizikailag próbára tette a mély hóban megtett kétszáz méteres szakasz, valamint nehezítette a dolgát a táv végén a folyamatos jeges, gyakran 30-40 kilométer/óra körüli ellenszél is.

A hőmérséklet a kezdeti -12 °C-ról a sarkponthoz közeledve egyre inkább a -20 °C alá csökkent, és esetenként a -30 fokot is elérte. Németh Ottó az InfoRádiónak elmondta azt is, hogy egy ilyen úton napi 7-8000 kalóriát kell elfogyasztani.

Elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor2019. január 7-én az Antarktiszon készült kép Rakonczay Gáborról, aki ezen a napon első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után. MTI

Rakonczay Gábor többedmagával indult útnak – az előkészítő túrákat követően egy háromfős csapat részeként vett részt az úton, ahol a csoportban ő bizonyult a legerősebbnek, általában az élen haladt, és olykor málhát is átvállalt a társaitól.

A sportoló kiemelte az Antarktisz kietlenségét, ingerszegény mivoltát is az útjával kapcsolatos nyilatkozatában.

„Az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen. Semmi sem indokolja itt az életben maradást. Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész” – idézte az MTI Rakonczay Gábor szavait.

Mindezek után megérkeztekor a sportoló az InfoStart.hu cikke szerint leginkább egy sörre vágyott.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen