Tech

A Telekom máris felosztja internetszolgáltatását

Lesznek egyenlők és még egyenlőbbek

Egyes fizetős partnerek szolgáltatásait jobb netkapcsolattal biztosítják majd, aki meg nem akar fizetni, annak weboldalának vagy webes szolgáltatásának az elérését megnehezítik.
Telekom lógó Telekom (Forrás: Rcrwireless.com)

Még egy hete sincs, hogy az Európai Parlament elvetette a netsemlegességi rendelethez benyújtott módosításokat, a (Magyar Telekomot is tulajdonló) Deutsche Telekom máris lecsapott a lehetőségre, hogy új bevételi forráshoz juthasson. A szolgáltató ezentúl nagyobb sávszélességet biztosít majd bizonyos, ún. “speciális szolgáltatások” számára, melyek weboldalait vagy alkalmazásait a többi piaci szereplőnél kényelmesebben érhetik majd el a netezők. Konkrétabban gyorsabb lesz az elérése azoknál az oldalaknál, melyek tulajdonosai nem hajlandóak fizetni.

A Telekom üzleti terve a bevételmegosztásra épül: a különböző cégek a hálózaton szerzett bevétel néhány százalékát befizetik a Telekomnak, cserébe preferenciális hozzáférést kapnak a szolgáltatásaik. Ennek mértékéről, kiszámításáról még nem állnak rendelkezésre információk. Hogy könnyebben érzékeltessük ennek hatását: ha a Facebook nem hajlandó ezért fizetni a Telekom-csoportnak, akkor a külön okostelefonokra tervezett Messenger szolgáltatásának elérése nem lesz zökkenőmentes.  Akár direkt adatforgalmi lassításokra is lehet számítani, hiszen az új szabályozás lehetőséget nyújt erre is bizonyos esetekben.

A Vodafone egyelőre nem tervez hasonló lépéseket, ugyanakkor jelezték, hogy álláspontjuk megegyezik a Telekoméval.

Ami pár hete még csak feltételezés és aggódás volt, az mára valósággá vált: máris gyökeresen megváltozott az internet. És még csak pár nap telt el...Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen