Tech

A hétvégén valósággal felrobbant a Facebook Safety Check alkalmazása

A Facebook korábban csak természeti katasztrófák esetén engedélyezte felhasználóinak a Safety Check használatát, de a párizsi merényletsorozatnál kivételt tettek.
Safety Check Így néz ki a gyakorlatban a Safety Check (Forrás: Techcrunch.com)

A felhasználóktól rengeteg kritikát kapott a Facebook, hogy miért csak a párizsi terrortámadások után aktiválta azt a viszonylag új szolgáltatását, amivel minden, az érintett térségben tartózkodó felhasználó jelezheti, hogy biztonságban van. Ami sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint mondjuk a hírfolyamra kiírni. A hétvége folyamán összesen több mint négymillió ember jelezte íly módon, hogy jól van, nem kell érte aggódni. Erről az értesítést pedig több mint 360 millió felhasználó kapta meg. 

A szolgáltatást korábban természeti katasztrófák kapcsán már bevetették, például a nepáli vagy az afganisztáni földrengés után. Azonban először fordult elő, hogy hasonló, emberek által elkövetett helyzetben lehetett használni. Ennek ellenére a vállalatot azért kezdték el sokan támadni a hétvégén, mert nem tette ezt lehetővé korábban. Legtöbben így a pár nappal ezelőtti bejrúti merényletet hozták fel példaként. 

Mark Zuckerberg a Facebook vezérigazgatója  közölte, hogy terveik szerint a jövőben több hasonló kaliberű katasztrófánál is használni fogják a szolgáltatást. Mindemellett a vállalat növekedéséért felelős alelnök, Alex Schultz magyarázta el, miért először Párizsban vetették be, mint nem természeti katasztrófa. Elmondása alapján péntek este óriási aktivitást tapasztaltak Párizsból a rendszerben, ami rengeteg információt és bizonytalanságot tartalmazott. Ezzel a szolgáltatással akarták mindezt csökkenteni. 

Innentől kezdve a Safety Checket a jövőben egyéb tragikus incidensek esetén is bekapcsolhatják majd. Igyekeznek majd minden olyan alkalommal aktiválni, amikor úgy látják, hogy ezzel segítséget tudnak nyújtani az embereknek. Ugyanakkor kifejtették, hogy ennek a szolgáltatásnak csak akkor van igazi haszna, ha nem állandó harcok közepette (mondjuk háborús térségben) használják, hanem olyan szituációkban, ahol a veszéllyel járó eseményeknek már vége, és hogy az adott tragédia jelenlévői immáron biztonságban vannak.

Ezzel viszont a Facebook újabb kritikahullámot indíthat el, hiszen ki tud majd igazságot tenni, hogy melyik esemény számít olyannak, ahol érdemes lenni bekapcsolni a szolgáltatást?Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen