hirdetés
Tech

Az eldobált műanyaghulladék hasznos felhasználása

Nemrégiben mutatta be az Adidas az új edzőcipőjének első prototípusát. Ez magában még nem lenne túl nagy szám, ám a lábbelit 3D nyomtató segítségével, a tengerek és óceánok vízéből kihalászott műanyaghulladékok újrafelhasználásával készítették el.
Adidas cipő Csupán műanyaghulladékot használtak fel a gyártáshoz (Forrás: Tech.sme.sk)
hirdetés

A napokban prezentálta először az Adidas sportszergyártó cég egy új, különleges sportcipő prototípusát. A bejelentést nem is akármikorra időzítették, ugyanis ekkor került sor a párizsi klímacsúcs találkozó zárónyilatkozatára is. Ez az időpontválasztás egyáltalán nem volt véletlen, hiszen a lábbelit a környezetvédelem jegyében álmodták meg.

A sportcipő ugyanis száz százalékig újrahasznosított műanyaghulladékokból készült el. Az alapanyagot a tengerek és az óceánok mélyéről halászták ki.

A sportszergyártó cég az új termék gyártásakor együttműködött a Parley for the Ocean nevű szervezettel, amely egykor azért alakult meg, hogy egy végleges megoldást találjanak az óceánok ilyen típusú szennyezésének. Az Adidas pedig az egyike volt az alapítótagoknak.

CipőA speciális talp (Forrás: Fr.fashionmag.com)

A vállalat már korábban csinált egy hasonló edzőcipőt, ám ezt most egy teljesen új, Futurecraft 3D technikával készítették el, és egyénre szabva, mindenki megtalálhatja a neki való, speciális cipőtalpat.

Az óceáni és tengeri élőlényekre hatalmas veszélyt jelentenek ezek a felelőtlenül, emberek által eldobált hulladékok. Nemrégiben Anglia partjaira sodortak a hullámok néhány bálnatetemet, amiknek a halálát a lenyelt műanyagzacskók okozták. Arról nem is beszélve, hogy 10-ből 9, kutatók által vizsgál tengeri madár szervezetében is kimutathatóak műanyagszemcsék, amik a nagymértékű szennyezésnek köszönhetően vannak jelen a vízi élővilágban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen