Tech

A drónok testközelbe hozzák a tűzijátékot – Figyelem: lélegzetelállító képsorok következnek!

A drónok egy korábban még sosem látott nézőpontból mutatják be a csodálatos, szilveszteri/újévi tűzijátékokat is – a látvány pedig, ami az így készült videók segítségével elénk tárul, egészen fergeteges.
Drón és tűzijűték Egy drón "bevetésen" (Forrás: premiumbeat.com)

Mint a technológia voltaképpen bármely vívmányát, úgy a drónokat is egyaránt lehet jó és akár egészen rossz célra is használni. A drónok segíthetnek a természeti katasztrófák áldozatainak keresésekor, de például természet-, dokumentum-, reklám- és játékfilmek elkészítésekor is. Igaz ugyanakkor hogy a kis szerkezetek a rossz szándékú emberek irányítása alatt egészen pokolivá válthatnak, így például Japánban a rendőrség már külön drónosztagot alakított ki az esetelgesen robbanóanyagot szállító drónok megfékezésére.

A drónokhoz hasonlóan egyébként a feketelőpor is egyaránt használható békés és felemelő, valamint pusztító és lesújtó célokra. A tűzijáték felfedezése Kínához köthető, ahol kifejezetten békés céllal alkalmazták a technikát, később azonban a szórakoztató funkciója mellett elsőként a tizenharmadik században a muzulmán hadsereg, őket követően pedig Európa is felfigyelt a feketelőpor használatának más, hadászati lehetőségeire is – a tűzijáték „esete” tehát még egy ilyen vonatkozásban is kapcsolható a drónokéhoz.

Érdekesség a tűzijátékkal kapcsolatban, hogy Magyarországon legelőször Mátyás király esküvőjének (1476. december 22.) megünneplésekor lőttek fel tűzijátékrakétákat. A korabeli beszámoló a tűzijátékról így emlékezett meg:

„Az Rachetákat bocsátgatták felfelé, a' kik is feljebb egy stucz-lövésnyinél, igenesen, nagy zúgással mentenek fel, és odafenn nagy ropogást vittenek végben, és onnanfeljül lángos csillagokat hullattanak le.”

Később azután egyre szélesebb körben vált népszerűvé az ünneplést kísérő, látványos tűzijáték. Ma hazánkban hagyományosan két nagy ünnepet kísér tűzijáték: az egyik az államalapítás ünnepnapja (augusztus 20.), míg a másik az újév, illetve a szilveszter.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen