hirdetés
Tech

Edward Snowden „robotnak álcázva” jelent meg a CES-en

A minden évben Las Vegasban megrendezett Szórakoztatóelektronikai vásáron (CES) az idei évben a lehallgatási botrány kirobbantójaként híressé vált Edward Snowden is részt vett – tette ezt ráadásul egy „kerekes robotként”.
Edward Snowden a Suitable Beam-jén Edward Snowden a Suitable Beam-jén (Forrás: theguardian.co.uk)
hirdetés

A TheGuardian beszámolt róla, hogy az idei CES-en Edward Snowden is felbukkant, jóllehet, hogy az FBI letartóztatását elkerülje, csupán virtuálisan, egy kerekes robot formájában képviseltette magát. A Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) egykori alkalmazottja a Suitable egy Beam névre keresztelt robotján keresztül jelenhetett meg a közönség előtt – a kerekeken guruló, embermagasságban képernyővel ellátott robotok célja, hogy olyan személyek is részt vehessenek – például – fontos találkozókon és megbeszéléseken, akik egyébként nem tudnának a helyszínre utazni. A robotot távirányítással lehet vezérelni, a kivetítőjén pedig élő időben jelenik meg az általa képviselt személy arca, természetesen a hang, beszéd kíséretében.

Snowden szerint a Beam, valamint a hozzá hasonló technológiák nagyban megváltoztathatnák, de akár fel is forgathatnák a kormányokat – mint mondta, ez a Beam, tágabb értelemben pedig a modern technológia ereje. „Az FBI nem tartóztathat le egy robotot” – fűzte hozzá később.

A Beam (és Snowden) bemutatására éppen a Suitable bemutatóterme – valamint az Egyesült Államok honvédségének bódéja mellett került sor.

Edward Snowden a vele készített interjún kifejtette véleményét, miszerint noha igen sok, a CES-en bemutatott fejlesztésben lát remek lehetőségeket, fontosnak tartja, hogy a gyártók a biztonságra is nagy figyelmet fordítsanak – szerinte ugyanis az adatvédelemre a legtöbben nem fordítanak nagy gondot. Snowden később elmondta, hogy személyesen is érdeklődik a virtuális valóság (és Beam) iránt, s említésre méltónak tartja, hogy bár nem tartózkodhatna Las Vegasban, „most mégis itt beszélgetett”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen