Tech

Az árapály jelenséget használja ki a jelenleg is tesztelt technológia

Egy olyan technológia tesztelése van folyamatban Walesben, amelynek segítségével – a tervek szerint – akár 10 ezer otthon számára is olyan energiát lehetne biztosítani, amelyet szinte kizárólag az óceáni vízmozgásokból nyertek.
Árapály-erőmű Gátak építése nélkül is működhet a "kis" generátor (Forrás: digitaltrends.com)

Az első árapály-energia generátor kísérleti példányát Walesben, Pembrokeshire partjainál helyezték el, a projekt egyik célja pedig, hogy előremozdítsák az olyan különböző, minél inkább környezetbarát technológiák hasznosítását, amelyek segítségével energiát lehetne előállítani a háztartások számára.

Mikor a generátor a maximális teljesítményén működik, akkor akár 10 ezer háztartásnak elegendő elektromos energiát képes „megtermelni”. A technológia alapját egy 14 méter átmérőjű, a vízbe helyezett turbina képezi, amelynek rugalmas kialakítása lehetővé teszi, hogy az óceánban tapasztalható, az árapály-jelenséggel összefüggésben lévő vízmozgásokból végtére is elektromosságot állítson elő. A turbina egy olyan „vázra” kerül felszerelésre, amely a gravitációt kihasználva marad a „neki megszabott helyen”, így szükségtelen az óceánfenékhez rögzíteni. A szerkezet maga egy elektromos hálózathoz csatlakozik, és mintegy 200 tonna súlyt nyom, emellett teljes egészében 18 méter hosszú, valamint 15 méter széles.

A hagyományos árapály-erőművekkel szemben az új technológia viszonylag „kis helyet foglal”, és nincsen szükség gátak megépítésére ahhoz, hogy működésbe lehessen hozni. A gátak nagy hátránya egyébként, hogy a hordalék felfogásával megváltoztathatják az egyes vízterületek szinte teljes élővilágát azzal, hogy a tápanyagot jelentő és a fény „felfogó” hordalékot nagy mennyiségben felfogják, így pedig az egyes fajok életkörülményei javulnak – ezek a fajok túlszaporodnak – míg más fajok számára kedvezőtlen lehet ez a változás – ezek a fajok ellenben megritkulhatnak a területen. Az állatok számára előnytelen lehet az is, ha az élőhelyükön a megszokott mozgásaik végzése egy hagyományos erőmű jelenlétébe ütközik, mert ez több állat – valójában rendszeres – pusztulásához vezethet. A gátak megépítése igen nagy beruházást igényel, míg az új technológia valamivel olcsóbban telepíthető az óceáni területekre.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen