Tech

Mindenki nyugodjon meg! Lesz vegán Tesla!

Ha eddig valakinek álmatlan éjszakákat okozott a gondolat, hogy a Teslának még nincs vegán autója, akkor mostantól nyugodtan fog tudni aludni.
vegán Tesla Model X A vegán Tesla Model X (Forrás: Investorplace.com)

A Tesla Model X nem attól lesz "vegán", hogy elektromosság helyett csírát és hajdinát fog fogyasztani, hanem, hogy "erőszakmentes" kivitelben is kaphatóvá válik.

A PETA hathatós közreműködésének köszönhetően - mely egyébként a Tesla egyik részvényese is egyben - jön létre az állatbarát verzió. A hírhedt állatvédő szervezet az ötletet még a cég 2015-ös, éves, részvényeseknek tartott konferenciáján vetette fel. Érveik között az is szerepelt, hogy azzal is csökkenthetné a vállalat az ökológiai lábnyomát, ha műbőrt használna a hagyományos helyett.

A bőrgyártás során ugyanis 1 tonna nyersbőrhöz körülbelül 56 780 liter vizet használnak a különböző, környezetre káros kémiai anyagok mellett. Az erre irányuló állattenyésztés pedig az ember által okozott üvegházhatású gázkibocsátásnak mintegy 14,5%-áért felelős. Szóval nem csak arról van szó, hogy "jaj szegény állatok".

Elon Musk a múlt héten már be is mutatta az Ultrafehér névre keresztelt Model X-t, mely műbőr ülésekkel, kormánnyal és sebességváltóval kapható.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Tesla nem először tett már ilyet: a vállalat eddig is ajánlott textilből készült kocsibelsőket azoknak a vevőknek, akik ódzkodnak a bőrtől, tavaly pedig részvényeseiknek, Elizabeth és Mark Petersnek készítettek személyre szabott, erőszakmentes autót.

Műbőrnek nevezünk egyébként minden hordozóval vagy hordozó nélkül gyártott, polimer rétegekből az igényeknek megfelelően, ipari technológiával kialakított terméket, ami helyettesíthet a bőrt, és minden olyan területen felhasználható, ahol a természetes állati bőr nem képes kielégíteni a követelményeket. Illetve műbőrnek nevezzük azokat a többrétegű anyagokat is, amelyeket a valódi bőrök helyettesítésére felhasználhatnak. A valódi bőrökhöz azonban csak külső megjelenésükben, fogásukban hasonlítanak. 

A fedőrétegek PVC (polyvinylclorid), PU (polyurethane) vagy ezeknek a keveréke, míg a hordozó lehet hurkolt, szövött, filc vagy spaltolt vlies.

Az erőszakmentes elektromos autó ára egyébként 80 000 dollár, vagyis rongyos 22 millió forint.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen